Ramadani i Damjanac u Madridu osumnjičeni za kriminal

25. February 2020.
Španske vlasti pokrenule su istragu protiv fudbalskih menadžera Faljija Ramadanija i Nikole Damjanca, saopštila je Civilna garda, a prenela danas Hina.
Beta-5bochqjje4.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

Ramadani i Damjanac su vlasnici agencije Lian sports, koja zastupa mnoge fudbalere, medju kojima je i veliki broj srpskih.

Oni su osumnjičeni da su nezakonito stekli novac putem “fiktivnih transfera” preko klubova u Srbiji, Belgiji i na Kipru, a da su 10 miliona evra uložili u Španiji, pre svega u nekretnine.

Istragu u Španiji sa Civilnom gardom sprovodi i Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.

Ramadani i Damjanac, kao i dvoje članova njihovih porodica, treba da se pojave kod istražnog sudije u četvrtak, gde će im biti predstavljeno za kakve se kriminalne radnje terete.

Španska policija istražuje ugovore svih fudbalera koje oni predstavljaju, a igraju u toj zemlji.

Medju ugovorima koji su u istrazi je i onaj vezan za transfer Luke Jovića koji je letos iz nemačkog Ajntrahta prešao u Real Madrid.

Pored Jovićevog, traženi su ugovori fudbalera poput Stefana Savića, Luke Modrića i drugih.

Španska policija je navodno tražila saradnju nekoliko zemalja.

Civilna garda je navela da je 2017. godine saznala da su Ramadani i Damjanac stekli luksuzne kuće u mestu Kalvija na Majorci, a to su sproveli “preko kompleksne strukture kompanija kako bi sakrili stvarne vlasnike”.

“Nakon detaljnog pregleda i praćenja porekla novca na medjunarodnom nivou otkrilo se da su ti zastupnici formirali kriminalnu organizaciju koja je bila sposobna da kontroliše razne fudbalske klubove u zemljama poput Srbije, Kipra ili Belgije, sprovodeći onde fiktivne transfere za koje se saznalo iz dokumenata koje su otkrili mediji i platforma ‘Football Leaks'”, navedeno je u saopštenju.

Kako se još dodaje, Ramadani i Damjanac na taj način su se obogatili te naneli velike finansijske štete klubovima i državnim proračunima u zemljama gde su utajili porez.

Medju klubovima preko kog su ostvarivali vlastitu korist naveden je kiparski Apolon Limasol.

Transakcije su obavljali preko svoje kancelarije za poresko savetovanje na Malti i predstavništva u drugim državama, gde su njihovi zaposleni učestvovali u “prikrivanju traga novca, a onda i u izbegavanju plaćanja poreza u Španiji”.

Španska policija je tražila saradnju Europola koja je pomogla istrazi analitikom i operativnim radom i povezala sve institucije.

Istražni sudija u Madridu odobrio je akciju kodnog imena “LANIGAN” tokom koje je stotinak policajaca Civilne grade i poreske uprave pretražilo kancelarije i kuće na Balearskim ostrvima, u Barseloni, Madridu, Malagi, Sevilji, Almeriji, Valensiji, Asturiji, baskijskoj provinciji Gipozkoa i gradovima Vitoriji i Pontevedri u potrazi za dokazima o poreznim prevarama i pranju novca.

Pretresene su i advokatske kancelarije, kao i prostorije fudbalskih klubova.

Click