Pupovac: U Grubore dolazi i Vučićev izaslanik Veran Matić

24. August 2020.
Potpredsednik hrvatske vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i potpredsednik vlade za društvene delatnosti i ljudska prava Boris Milošević učestvovaće sutra na komemoraciji u Plavnom i Gruborima, objavila je hrvatska redakcija N1.

Komemoraciji koja počinje ujutru u 10, prisustvovaće i ministarka regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Nataša Tramišak, državni sekretar u Ministarstvu uprave Darko Nekić, državni sekretar Centralne  državne kancelarije za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

Osim njih, kako je za N1 rekao predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) iz Hrvatske Milorad Pupovac, u Grubore dolazi i predsednik Hrvatske Zoran Milanović, ali i izaslanik srpskog predsednika.

“Vladu će predstavljati Tomo Medved i Boris Milošević, a republiku predsednik Zoran Milanović. Doći će i specijalni izaslanik srpskog predsednika Aleksandra Vučića za pitanje nestalih Veran Matić, te predstavnik nevladine organizacije. Biće onde i meštani Grubora koji se nalaze u izbeglištvu”, rekao je Pupovac.

To je drugi korak nakon onoga u Kninu, korak kojim će se potvrditi opredeljenje da se svim žrtvama iskaže pijetet, da se prema svim stradalima odnosi podjednako i, s druge strane, da se suočimo s činjenicom da je zločin u Gruborima i Plavnom počinjen, istakao je on.

“Taj zločin je strašan. Ne treba zaboraviti da je u Gruborima ubijeno šest nedužnih civila i da je u okolini ubijeno 16 ljudi, po nekim evidencijama i više. Sutra će prvi put biti postavljena obeležja i za one koji su stradali u Plavnom i u njegovom zaseoku. To će biti početak obeležavanja. Doći će i predstavnici vlade pa će se moći rešiti problemi s obnovom kuća. Reč je o komemorativnom činu, ali i činu koji treba ohrabriti ljude da se vrate ili da im bar imovina bude obnovljena”, rekao je Pupovac.

Pupovac je kazao da sa braniteljskim udruženjima nisu imali problema te da je dobio samo pozitivne reakcije na političke odluke. “Nasušna je potreba za drugačijom politikom koja će se temeljiti na miru i poštenom sećanju na ratna stradanja”, istakao je.

Komentarišući prve reakcije iz Srbije na odlazak Borisa Miloševića u Knin, rekao je da su one razumljive, posebno u izbegličkoj populaciji, dodajući da se ne radi ni o kakvom slavlju u Kninu, nego o drugom putu od onog kojim se išlo poslednjih 25 godina.

“Svet s velikom pažnjom posmatra šta radimo. Ako u ovome uspemo, to će biti neka vrsta primera kako treba uspevati i u drugim sredinama bivše Jugoslavije, a Hrvati i Srbi zbog svoje istorijske odgovornosti imali su tu obavezu da krenu prvi, a imali su očiglednoo i zrelost da krenu prvi”, rekao je Pupovac.

Pitanje nestalih i pitanje sudjenja za ratne zločine, kao dva od četiri do pet ključnih pitanja koje obuhvata paket politike pomirenja, stvar je koju treba da rešavaju predstavnici dveju vlada, odnosno dveju država, dodao je Pupovac.

“Vidim priliku već sutra u činjenici da će tamo biti potpredsednici vlade i specijalni izaslanik za pitanja nestalih predsednika Vučića, da već počnu razgovor o tome kako pristupiti onome što je jedno od najbolnijih pitanja, a onda i drugim otvorenim pitanjima koja opterećuju odnose”, rekao je Pupovac.

Činjenicu da predsednik Aleksandar Vučić šalje izaslanika tumači kao poruku, ali kaže da će se poruke čuti sutra, dodaje se na sajtu hrvatske redakcije N1.

Click