Protest u Beogradu: Meštani Stare Planine traže zabranu mini-hidroelektrana

21. February 2020.
Ispred Palate Srbija u Novom Beogradu danas je više desetina ljudi protestovalo protiv izgradnje mini-hidroelektrana na Staroj Planini.
BORBA ZA REKE STARE PLANINE
Foto: BETAPHOTO/BILJANA LJUBISAVLJEVIC/Arhiva

Učesnici protesta u organizaciji udruženja “Odbranimo reke Stare planine” zahtevaju od ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana da bez odlaganja sprovede odluku o uklanjanju cevi iz Rakitske reke. Ta odluka je doneta, nije sprovedena.

Predstavnik udruženja koje se zalaže za zaustavljanje izgradnje mini-hidroelektrana na Staroj Planini, Aleksandar Jovanović izjavio je za agenciju Beta da su ministar  i njegovo ministarstvo doneli dva rešenja – u januaru i aprilu prošle godine, o uklanjanju cevi iz korita velikih reka, koje se odnosi i na Rakitsku reku, ali se to ne sprovodi.

“Ili ima pravne države, ili ima mini-hidroelektrane ‘Zvonce’. Nisu gradjani nadležni da sprovode zakon, ali mogu da kažem da ta hidroelektrana neće raditi. Za četiri godine nije izgradjena nijedna mini-hidroelektrana na Staroj Planini, narod je stao u odbranu svojih reka”, kazao je Jovanović.

Po njegovim rečima, pokušavanjem nastavljanja izgradnje mini-hidroelektrane na Rakitskoj reci, iz koje se vodom snabdeva nekoliko sela čije bi vodosnabdevanje bilo ugroženo izgradnjom hidro-elektrane, predstavlja kršenje zakona o vodama, o šumama i o zaštiti životne sredine.

Protest ispred Palate Srbije su nadvikivanjem uz pomoć megafona ometali predstavnici investitora koji bi da gradi mini-hidroelektranu na Rakitskoj reci. Oni tvrde da protestuju “propali investitori koji su hteli da grade hidroelektrane, a nisu uspeli”.

Click