Prištinski publicista: Za uspeh dijaloga Beograda i Prištine treba promeniti okvir pregovora

7. September 2021.
Prištinski publicista Veton Suroi ocenio je danas da se za uspeh dijaloga o normalizaciji odnosa izmedju Beograda i Prištine mora promeniti okvir pregovora, kao i da u njemu obe strane treba da budu zastupljene ravnopravno i "kao nezavisne države".
KRAJ DIJALOGA: STA KOSOVO MOZE OCEKIVATI OD OVOG PROCESA
Veton Suroi. Foto: BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

“Ako se okvir pregovora ne promeni, neće ništa proizvesti. Pregovori se moraju uspostaviti na nivou dve nezavisne države koje žele da uspostave mirovne odnose”, rekao je Suroi u intervju za TV Euronews Albania.

On je naveo da Srbija “ne prihvata prošlost, ne osudjuje ratne zločine” a istovremeno zahteva da se Zapadni Balkan integriše u EU.

Pregovori će, prema njegovim rečima, imati “minimalna postignuća”, dodajući da moraju biti na ravnopravnoj osnovi izmedju Beograda i Prištine.

Suroi je sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom (Zajednica srpskih opština) nazvao “greškom”.

Kako je ocenio, sporazume za regulisanje života Srba na Kosovu trebalo je sklopiti nakon što Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Govoreći o inicijativi “Otvoreni Balkan”, Suroi je kazao da postoji “konkurencija izmedju Albanije i Kosova” , dok je “prvi greh” to što se veruje da može doći do integracije regiona bez okončanja sukoba, navodeći da se radi o “sporovima koje Srbija ima sa Kosovom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom”.

Suroi je član savetodavne grupe stručnjaka Vlade Kosova za dijalog sa Beogradom.

Click