Preminuo Bora Stanković pionir domaće i svetske košarke

20. March 2020.
Legendarni trener i košarkaški funkcioner Borislav Stanković umro je u 95. godini, potvrdio je danas Košarkaški savez Srbije.
Beta-yxk44xmmwc.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

Stanković je bio jedan od utemeljivača jugoslovenske košarke, dugogodišnji generalni sekretar Medjunarodne košarkaške federacije (Fiba) od 1976. do 2002. godine, i član Medjunarodnog olimpijskog komiteta.

Jedan je od osnivača Sportskog društva Crvena zvezda za koju je igrao tokom karijere i osvojio tri titule, a nastupao je i za Železničar i Partizan. Bio je trener OKK Beograda, sa kojim je napravio veliki uspeh i osvojio tri titule, a radio je i u Partizanu i Kantuu.

Sa reprezentacijom u raznim ulogama učestvovao je 28 puta na Evropskim prvenstvima, na 14 Svetskih prvenstava i 14 Olimpijskih igara.

On je u Argentini 1950. godine prvi čovek koji je postigao poene na prvom Svetskom prvenstvu.

Stanković je bio jedan od najuticajnijih sportskih funkcionera na svetu. Za vreme njegovog boravka u Fibi uvedene su brojne promene u košarci, medju kojima i promena dimenzije terena, uvodjenje “trojke” i predjeno je sa poluvremena na četvrtine, kako bi se evropska košarka primakla NBA ligi.

Ohrabrivao je brojne igrače da se okušaju u NBA ligi.

Za svoje zasluge u svetskoj košarci primljen je u Kuću slavnih u Springfildu 1991. godine, a 2007. godine u Kuću slavnih Fiba.

Click