Patrijarh Porfirije u Zagrebu: Jevadjelje poziva na ljubav prema svakom čoveku

26. February 2021.
Patrijarh Porfirije posetio je danas u Zagrebu Srpsku pravoslavnu gimnaziju "Кantakuzina Кatarina Branković" i poručio djacima i nastavnicima da će se truditi da čini više za školu nego dok je, donedavno, bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

“Moramo da svedočimo istinu Jevandjelja koje nas poziva na ljubav prema svakom čoveku. Ma koliko ta istina bila komplikovana i teška i ma koliko ponekad bili u izazovu da se ponekad projavi neka vrsta nezadovoljstva i agresije, bolje je da to sve prevazilazimo i preobražavamo i sigurno je da ćemo biti stabilni i mirni, a bićemo i radosni”, rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je prenela je Informativna služba Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh je dodao da “kada smo gnevni i nosimo u sebi agresiju, tada nema mira ni radosti, nego se samo produbljuje frustracija u svakome od nas”.

On je naveo da služba mitropolita u Zagrebu jeste izazovna, ali ga je “nezasluženo obogatila”.

“Ne samo da sam mnogo naučio, već sam mnogo puta bio obradovan raznim neočekivanim i iznenadjujućim situacijama, a pre svega ljudima, medju kojima ste svi vi”, rekao je patrijarh Porfirije, obraćajući se učenicima i nastavnicima škole.

Patrijarh Porfirije će, kako je ranije javila Radio televizija Srbije, sutra posetiti stanovnike Banije koji su stradali u decembarskom zemljotresu.

Po povratku u Zagreb, patrijarh će posetiti bazu Civilne zaštite Lekenik, gde se očekuje isporuka dva velika i četiri manja kontejnera, koja će donirati SPC i ambasada Srbije u Zagrebu području Banije stradalom u zemljotresu.

Poseta patrijarha Porfirija je nastavak pomoći koju SPC šalje stanovnicima Banije, usmeravanu iz mitropolije zagrebačko-ljubljanske, u koordinaciji s humanitarnom inicijativom Srpskog narodnog vijeća “Banija je naša kuća”.

Patrijarh Pofirije izabran je za poglavara SPC protekle sedmice, privremeno obavlja i dužnost administratora mitropolije zagrebačko-ljubljanske na čijem je čelu bio više godina.

Click