Otvorena retrospektivna izložba Vladimira Veličkovića u Beogradu

20. October 2021.
Retrospektivna izložba slikara Vladimira Veličkovića otvorena je danas u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu pod nazivom "Figura kao izraz egzistencije", a posetioci će do 21. februara iduće godine moći da se upoznaju sa radovima tog umetnika iz svih faza njegovog stvaralaštva, podeljenih u deset tematskih celina.
OTVORENA RETROSPEKTIVNA IZLOZBA VLADIMIRA VELICKOVICA U BEOGRADU
Foto: BETAPHOTO/Ministarstvo kulture i informisanja/GORAN ZLATKOVIC

Izložba nije hronološki koncipirana već prati tematske segmente u radu Veličkovića, iz kojih se može pratiti njegov umetnički razvoj – od perioda pedesetih godina prošlog veka, u kojem je bio blizak postnadrealističkom duhu domaće scene, preko pojave nove figuracije šezdesetih godina i nakon odlaska u Pariz 1966. godine, kada je radio pod okriljem nove francuske figuracije.

Organizatori su naveli da je moguće videti i dela nastala u poznijem periodu osamdesetih godina, kada Veličković paralelno sa usponom svoje internacionalne karijere biva dovodjen u vezu sa “postmodernističkom citatnom strategijom”.

Otvarajući izložbu, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je podsetila da je Veličković bio i srpski i francuski slikar koji nikada nije prekidao veze sa Srbijom i nekadašnjom državom Jugoslavijom.

Ona je ukazala da je on bio član Srpske akademije nauka i umetnosti, ali da je bio i prvi Srbin koji je bio član francuske akademije.

U izjavi za Betu, Gojković je navela da je srećna što je ministarstvo na čijem je čelu od početka uključeno u organizaciju te velike izložbe jer je i to jedan od načina da se Srbija oduži velikom srpsko-francuskom slikaru kakav je Veličković.

Organizatori su naveli da je u Muzeju savremene umetnosti izloženo više od 100 Veličkovićevih dela iz različitih perioda stvaranja i da su na jednom mestu sakupljeni radovi iz kolekcije muzeja, ali i iz galerija iz Zagreba, Ljubljane, Skoplja, Dubrovnika, pariskog Centra Pompidu, francuskog Nacionalnog centra za likovnu umetnost, kao i iz privatnih kolekcija.

Oni su, takodje, izrazili nadu da će izložba privući pažnju ljubitelja umetnosti i stvaralaštva Vladimira Veličkovića iz celog regiona.

Veličković (1935-2019) je diplomirao 1960. godine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, a od 1966. godine je živeo i radio u Parizu.

Dobitnik je brojnih značajnih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu a odlikovan je i francuskim Ordenom viteza Legije časti.

Click