Na meti karnevala u Nemačkoj rasizam, ali i korona virus

24. February 2020.
Kritika rasizma u Nemačkoj bila je danas glavna tema karnevalskih povorki na zapadu te zemlje, uzdrmane još jednim napadom ekstremnog desničara.
f5deaf0e.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

Karnevalske povorke u Kelnu, Diseldorfu, Majncu i drugim gradovima, poznati po nemilosrdnoj satiri, ciljali su i na Bregzit, zatim i na potencijalne kandidate za mesto vodje stranke kacelarke Angele Merkel CDU, i na američkog predsednika Donalda Trampa.

U jednoj povorci bila je figura klovna sa oznakom “Karneval – virus” koji se ruga biću “djavolskog izgleda” s natpisom “Koronavirus”.

Prošle srede, jedan 43-godišnji Nemac je objavio rasističku poruku na internetu zagovarajući genocid i pobio devetoro ljudi stranog porekla u Hanauu, predgradju Frankfurta, a potom ubio svoju majku i sebe.

Bio je to poslednji u nizu napada ultradesničara u Nemačkoj zbog kojih su mnogi uperili prst u stranku Alternativa za Nemačku (AfD), smatrajući da je njena nacionalistička antimigrantska retorika doprinela stvaranju klime za nasilje.

U Diseldorfu je u karnevalskoj povorci bila jedna gnevna lutka iz čijih usta štrči cev pištolja s natpisom “Rasizam”, a uz to natpis “Od reči potiču dela” i spisak napada, uključujući i u Hanauu.

U povorci u Kelnu je jedna uplakana “dvorska luida” držala srce s natpisom “Naše srce kuca za Hanau”.

Na jednim karnvelaskim kolima u Diseldorfu prikazan je lider AfD u pokrajini Tiringiji, Bjern Heke koji Berlinski spomenik žrtvama nacističkog holokausta kojeg je nazvao “spomenikom sramote”, pozdravlja nacistički – ukoso uvis ispruženom desnom rukom koju pridržavaju figure Hrišćansko-demokratske unije kancelarke Merkel (CDU) i Stranke slobodnih demokrata.

Click