Milošević: Od svake moje reči glasnije govore vukovarske grobnice i patnja

18. November 2020.
Potpredsednik Vlade Hrvatske iz reda srpske nacionalne manjine Boris Milošević izrazio je danas žaljenje zbog zločina u Vukovaru i naglasio da je dolaskom u taj grad želeo da se pokloni svim žrtvama i pošalje poruku pomirenja.

“Svojim dolaskom želim se pokloniti svim žrtvama Vukovara i poslati poruku pomirenja, poruku tolerancije i izraziti želju za uspostavom dijaloga na lokalnom nivou”, napisao je Milošević koji je učestvovao u obeležavanju 29. godišnjice stradanja tog hrvatskog grada u koji su, posle tromesečne opsade ušli, pripadnici tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih formacija.

U emotivnom statusu na Fejsbuku, Milošević je naveo da je poslednja dva dana bio u Vukovaru “s dubokim osećajem poštovanja prema gradu Vukovaru, njegovim stanovnicima i svim nevinim žrtvama”. On je ponovio da su poštovanje i empatija prema svim žrtvama pretpostavka pomirenja i prestanka mržnje.

“Kao gradjanin Republike Hrvatske srpske nacionalnosti i kao potpredsednik Vlade ne mogu pronaći dovoljno snažne reči da izrazim žaljenje zbog onoga što se dogodilo Vukovaru jer od svake moje reči glasnije govore sve vukovarske grobnice, poznate i nepoznate, i sva patnja ljudi koji su izgubili svoje živote, svoje bližnje, svoje domove. Od svake moje reči glasnija je mučna tišina koju osećam kad posetim Ovčaru gde je počinjen svakom čoveku teško shvatljiv zločin”, napisao je Milošević.

On je izrazio žaljenje zbog činjenice da 30 godina od vukovarske tragedije brojni Vukovarci i Vukovarke ne mogu da pronadju mir, jer ne mogu da pronadju svoje najmilije.

“Žalim zbog svega što je rat učinio medjuljudskim i medjunacionalnim odnosima u ovom gradu, gradu koji je nekada bio ponosan na bogatstvo svojih različitosti”, napisao je potpredsednik Vlade.

On je izrazio uverenje da Hrvatska danas može i mora da pronadje način da “stvori preduslove za uspešno zaceljivanje rana svih žitelja grada, gradjana svih nacionalnosti, kao zalog za izgradnju mesta kvalitetnog življenja i perspektivne budućnosti”.

Potpredsednik Vlade, koji dolazi iz Samostalne demokratske srpske stranke, učestvovao je danas kao član vladine delegacije u obeležavanju Dana sećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Milošević je juče, kao član delegacije Srpskog narodnog veća, učestvovao u polaganju venca u Dunav za stradale Vukovarce i Vukovarčane srpske nacionalnosti, a potom i polagaju venca na farmi Ovčara, gde su, u noći izmedju 20. i 21. novembra 1991. ubijeni hrvatski ranjenici i civili koje je tadašnja JNA izvela iz vukovarske bolnice.

Iz masovne grobnice na Ovčari ekshumirano je 200 osoba, a još se traga za posmrtnim ostacima njih 70-tak.

Click