Miletić (Beograd Prajd): Zakon o istopolnim zajednicama verovatno ove ili sledeće godine

7. September 2021.
Član Organizacionog odbora Beograd Prajda Goran Miletić izjavio je danas da je uveren da će Zakon o istopolnim zajednicama biti usvojen ove godine ili sledeće, jer je to medjunarodna obaveza Srbije.
maico-pereira-Z0Wa2A5NVTM-unsplash (2)
Ilustracija. Foto: Maico Pereira / Unsplash

“Tekst je spreman, potrebno je samo usvajanje u Skupštini”, rekao je Miletić za list Danas, dodajući da je zastoj u usvajanju tog zakona loša vest i za LGBT+ zajednicu, ali i za sve gradjane Srbije.

On je naveo da je rad na zakonu zaustavljen zbog “tumačenja Ustava od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića”, “iako Srbija ima Ustavni sud koji bi mogao da se izjasni po tom pitanju”.

“Umesto toga, stiče se utisak da predsednik o svemu odlučuje i da će zakon biti donet onda kada on to bude hteo. To je loša poruka jer se gradjani Srbije koji pripadaju ovoj zajednici i dalje suočavaju sa veoma realnim i svakodnevnim problemima koji bi se uz veoma malo volje mogli rešiti”, naveo je Miletić.

Prema njegovim rečima, zakon “neće koštati ni gradjane, ni državu”, a mogao bi mnogo da znači LGBT osobama.

On je najavio i da će ovogodišnja “Nedelja ponosa” biti održana od 12. do 19. septembra, a tradicionalni prajd marš u subotu, 18. septembra.

Click