Mile Kekin: Promena vlasti u Zagrebu može biti korak ka promeni funkcionisanja politike u regionu

17. June 2021.
Frontmen benda Hladno pivo, Mile Kekin je ocenio da promena vlasti u Zagrebu može da bude prvi korak ka promeni "paradigme i funkcionisanja politike" koja se u regionu "uvek zasniva na ideološkim prepucavanjima".
MILE KEKIN - INTERVJU
Pevač grupe "Hladno pivo" Mile Kekin. Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

“Želim se nadati da je i ovaj pomak koji smo imali na lokalnim izborima u Hrvatskoj gde je naglasak bio na komunalnim pitanjima, na praktičnim pitanjima koja ljudima treba da olakšaju živote, da je to možda bio prvi korak ka promeni te paradigme i funkcionisanja politike gde se sve uvek zasniva na ideološkim prepucavanjima”, rekao je Kekin za novinsku agenciju Beta.

On je promene u nekoliko gradova u Hrvatskoj ocenio kao pozitivne.

“Lepo je videti neke pristojne ljude koji nisu u svim gradovima opcije za koje bih ja glasao. Čisto način komunikacije je bitan. Čini mi se da je sad malo manje tih bahatih koji omalovažavaju novinare i uopšte svoje podanike, koje oni smatraju podanicima. Imamo veći broj pristojnih ljudi i to mi je drago”, rekao je on.

Zeleno-levu koaliciju koja je nakon više od 20 godina vladavine Milana Bandića preuzela vlast u Zagrebu, Kekin podržava dok god se, kako je naveo, budu držali svojih obećanja.

“Ta nacionalistička klika koja hara ovim zemljama već 30 godina ima vrlo ugodan način rada u smislu zavadi pa vladaj, a medjusobno se jako dobro slažu. Znamo harmonične scene iz haškog zatvora gde su oni zajedno igrali stoni tenis i zbijali šale. Taj rascep je medju njima, na desnoj frakciji samo privid za narod, oni se jako dobro slažu, pogotovo se slažu kad treba podeliti plen do kog su došli ubistvom bivše države”, dodao je.

Ipak, istakao je da se nada da će mladje generacije uspeti da u regionu žive “normalnije i opuštenije bez toliko mržnje”.

“Već 30 godina je prošlo od ratova, a mi i dalje pričamo o svežim ranama. Moji roditelji su došli u Nemačku 70-ih godina, tad je prošlo 25 godina od Drugog svetskog rata i za mene koji sam tada rodjen taj Drugi svetski rat je bio nešto daleko u prošlosti. Medjutim sad je isto toliko vremena prošlo od zadnjih ratova na Balkanu, a imam osećaj kao da se juče zbio i zapanjen sam kako vreme može stati i vratiti se. Ja sam uvek živeo u uverenju da vreme ide pravom crtom u budućnost medjutim ove naše političke klike u kombinaciji naravno sa medijima kojima manipulišu nas vrlo spretno znaju vratiti vremeplovom u najcrnje dane”, ocenio je Kekin.

Click