Merkel: Dogovorena zabrana ulaska u EU od 30 dana

17. March 2020.
Zemlje članice EU jednoglasno su danas odlučile da zabrane na 30 dana ulazak osobama koje nisu u bloku da bi suzbile pandemiju novog korona virusa, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.
APTOPIX Germany Virus Outbreak
Foto: Beta/AP Photo/Markus Schreiber

Zemlje članice EU složile su se da se uvede zabrana sa nekim minimalnim izuzecima, rekla je Merkel na konferenciji za novinare posle video sastanka sa drugim vodjama evropskih zemalja, precizirajući da će ta zabrana važiti 30 dana, prenosi Frans pres.

Ona je rekla da će u Nemačkoj ta mera stupiti na snagu odmah.

Merkel je rekla da izuzeci treba da se odnose na državljane trećih zemalja koji imaju pravo dužeg boravka u EU, zatim na one koji imaju hitni razlog za ulazak, na primer sahranu ili pojavljivanje na sudu, i treba da imaju potvrdu o tome prilikom ulaska.

Agencija AP javlja da je predloženo izuzeće državljana Švajcarske, Lihtenštajna, Velike Britanije i Norveške.

Vodje EU takodje su se dogovorile da “koordinišu” vraćanje brojnih državljana Unije koji su zarobljeni van evropskog bloka raznim zabranama saobraćaja i restrikcijama uvedenim zbog širenja pandemije, rekla je Merkel.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je odvojeno da je predlog evropskih zvaničnika o zatvaranju spoljnih granica dobio veliku podršku zemalja članica i da su one rekle da će odmah da ga sprovedu.

Click