Medju zaraženima u Hrvatskoj i lekari koji su sakrili da su bili na skijanju

17. March 2020.
Još četiri slučaja zaraze korona virusom potvrdjena su u Hrvatskoj, čime je broj obolelih povećan na 69 osoba, medju kojima je šest bolničkih lekara u Zagrebu, objavile su vlasti večeras.
POSTAVLJEN TRIJAZNI SATOR NA ULAZU U KARLOVACKU BOLNICU
Trijazni sator na ulazu u krug Opste bolnice Karlovac. Foto: BETAPHOTO/HINA/Mladen VOLARIC

Predstavnici Nacionalnog štaba za civilnu zaštitu rekli su novinarima da se nekoliko lekara KBC Zagreb zarazilo tokom nedavnog skijanja u Austriji koje nisu prijavili nadležnima, već su po povrtaku u zemlju nastavili da rade.

Zbog toga je u karantin stavljeno više od 100 zaposlenih u KBC Zagreb.

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš najavio je sankcije za lekare koji su sakrili da su putovali u inostranstvo.

“Nisam to očekivao. Oni imaju veću odgovornost od drugih ljudi, rade s bolesnima i znaju kako se prenose bolesti. Kao lekaru i ministru žao mi je što se to dogodilo”, rekao je Beroš.

On je kazao da je u svemu tome pozitivno što je pogodjena jedino kardiologija, budući da je reč o lekarima jedino s tog odeljenja.

Beroš je ocenio da je, s obzirom na trenutku epidemiološku sliku Hrvatske, situacija “i više nego pod kontrolom”.

Direktorka infektivne klinike u Zagrebu Alemka Markotić rekla je da je sreća što većina zaraženih ima blage simptome bolesti, i dodala da je jedan bolesnik u srednje teškoj do težoj situaciji, bez promena na bolje ili na lošije.

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak naveo je da je u samoizolaciji više od 10.000 ljudi, od kojih su 670 kontakti zaraženih.

Vlada je najavila da će od sutra početi da donosi mere, verovatno o privremenoj obustavi rada niza trgovina, bioskopa, tržnih centara i uslužnih delatnosti.

Click