Mediji: Najveći broj NATO vojnika u vežbama oko Srbije još od 1999. godine

1. June 2021.
Tokom maja i juna na teritoriji Balkana i u okruženju Srbije održava se čak 17 velikih vojnih vežbi u kojima učestvuje ukupno 46.000 vojnika oružanih snaga SAD, članica NATO i zemalja regiona, što je najveći broj povezanih vojnih aktivnosti na tom prostoru od ulaska medjunarodnih snaga na Kosovo 1999. godine.
VEZBA SRPSKIH I RUSKIH VOJNIH SPECIJALACA
Taktička vežba sa bojevim gađanjem srpskih i ruskih specijalaca na poligonu Orešac. Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, po okriljem velike američke vežbe “Branilac Evrope 21” održava se čak 12 vojnih aktivnosti, dok se u okviru NATO manevara “Čvrsti branilac 21” na Balkanu odigrava padobranska vežba, vežba mehanizovanih snaga i logistička vežba.

Na bilateralnom i multilateralnom nivou održavaju se i vojnoobaveštajne vežbe kao i vežbe PVO na poligonu Šabla kod Crnog mora u Bugarskoj.

Serija vežbi počela je na Balkanu sa američkom vežbom “Branilac Evrope 21”, čiji je cilj odgovor na oružani napad na nekog od američkih saveznika u regionu Balkana i Crnog mora.

U Bosni i Hercegovini se na poligonima Manjača i Glamoč, kao i na aerodromu Dubrava kod Tuzle održavaju zajedničke vojne vežbe SAD i BiH, dok se u Sloveniji održava vežba avijacije i PVO, uz razmeštaj raketnog sistema velikog dometa Patriot.

Na tu vežbu se nadovezuje i redovna godišnja vežba “Jadranski udar 21”, gde je glavna tema navodjenje vazduhoplovne vatrene podrške na ciljeve na zemlji, dok se u Hrvatskoj vežba “Trenutni odgovor 21” odvija na tri poligona.

Članice Američko-Jadranske povelje u Hrvatskoj u junu organizuju vežbu vojno-obaveštajnih snaga “Laufer 21” gde osim domaćina, učestvuju i oružane snage SAD, BiH, Slovenije, Severne Makedonije, Albanije i Kosovske bezbednosne snage.

“Madjarska je bila domaćin vežbe specijalnih snaga ‘Crni labud 21’. Pored vojske domaćina učestvovale su Hrvatske, Slovačka, Austrija i Slovenija, uz savetnike iz SAD i Nemačke… U Rumuniji je održana krovna vežba specijalnih jedinica ‘Trojanski otisak 21’. Predvodi je Evropska komanda specijalnih snaga Vojske SAD. Pored domaćina učestvuju S. Makedonija, Crna Gora, Bugarska, Nemačka, Španija, Velika Britanija, Gruzija i Ukrajina. Vežba se održavala i na teritoriji Gruzije, Bugarske i Severne Makedonije”, dodaje se u tekstu.

Na istom mestu i u isto vreme kada se na poligonu Šabla u Bugarskoj održavaju te vežbe, zajedničku vojnu vežbu održaće i pripadnici PVO snaga Bugarske i Srbije, ali se tvrdi da ta vežba nije deo aktivnosti NATO i SAD.

“Po prvi put SAD izvode vežbu i na teritoriji Kosova uz učešće Kosovskih bezbednosnih snaga. Prema dokumentu u koji je Balkanska bezbednosna mreža imala uvid, 204 pripadnika tih snaga delovaće samo na području rudnika Babaj Boks uz 12 savetnika iz Vojske SAD. U bazi Bondstil za potrebe vežbe nalazi 150 pripadnika 16. brigade za održavanje Vojske SAD”, navodi taj portal.

Click