Mađarski parlament proglasio tajnim ugovor s Kinezima o gradnji pruge Budimpešta-Beograd

19. May 2020.
Mađarski parlament izjasnio se večeras za čuvanje tajnosti detalja finansijskog ugovora sa Kinom o gradnji železničke veze Budimpešta-Beograd, jer se taj ugovor smatra najvećom infrastrukturnom investicijom u zemlji.
Serbia Hungary
Mađarski premijer Viktor Orban. Foto: Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

Detalji ugovora moraju da ostanu tajni deset godina jer bi njihovo “objavljivanje moglo da ugrozi Mađarsku u sprovođenju svoje spoljne politike i svojih trgovinskih interesa”, navodi se u nacrtu zakona.

Dodaje se da Mađarska na taj način želi da se “zaštiti od nepotrebnog spoljnog uticaja” jer je u pitanju “veći nacionalni interes”.

Železnička linija za brze vozove omogućiće modernizaciju postojeće pruge koja postoji između Budimpešte i Beograda.

Prema dogovoru, kineska državna banka Eksim (Exim) finansiraće 85 odsto troškova investicije, procenjene na oko dve milijarde evra. Ostatak od 15 odsto Mađarska će finansirati sopstvenim sredstvima.

Mađarska vlada je ranije navela da je stavljanje oznake tajnosti detalja ugovora neophodno kako bi se dobio zahtevni zajam od Eksim-a.

Prema zakonu, Mađarska može da otkrije detalje dokumenta o projektovanju ali prethodno treba da se konsultuje s kineskim vlastima.

Ta investicija je izazvala kritike pošto neki smatraju da Kina na taj način ima mogućnost da se meša u mađarske poslove i da predstavlja ogroman trošak poreskim obveznicima.

Postoje i sumnje u profitabilnost projekta i rizika od korupcije povezane sa gradnjom mađarskog dela pruge duge 350 kilometara.

Click