Mađarska zatvorila granični prelaz sa Srbijom zbog migrantskog talasa

7. February 2020.
Mađarska policija je saopštila da je danas "privremeno zatvorila" jedan granični prelaz sa Srbijom kako bi presekla put na mestu gde se okupila velika grupa migranata u pokušaju da pređe granicu, javila je agencija Frans pres.
Serbia Hungary Migrants
Foto: Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

“Granični prelaz na putu Tompa je privremeno zatvoren zbog velikog broja migranata u blizini srpske strane”, navela je policija na sajtu.

Neimenovani srpski policajac potvrdio je agenciji Frans pres da se “oko 100 migranata” nalazi u graničnom pojasu između Srbije i Mađarske.

Jedan od migranata rekao je za mađarski informativni sajt HVG.hu da oni mirno protestuju i da žele da nastave put prema Zapadnoj Evropi.

Neki iz te grupe su rekli da su iz Sirije, Avganistana i Jemena i dodali da će ostati u pograničnoj zoni dok im se ne dozvoli nastavak putovanja.

Mađarska policija je ranije navela da su se od decembra umnožili pokušaji ilegalnog prelaska granice.

Mađarska vlada koja nije naklonjena prijemu migranata, tvrdi da oni treba da podnesu zahtev za azil u prvoj zemlji Evrope u koju su došli, i sistematski Srbiji vraća kandidate za azil koji stižu kopnenim putem.

A Hungarian policeman and a military personnel patrol at the border station between Roszke, Hungary, and Horgos, Serbia, Wednesday, Jan. 29, 2020, a day after some sixty migrants tried to break through the border fence illegally into Hungary from Serbia. A small group managed to enter Hungarian territory, while others were prevented by police to cross the border. Some of the intruders have been arrested. (Zoltan Gergely Kelemen/MTI via AP)

Mađarska je 2015. godine podigla ogradu na granici koja je u delovima sa strujom, i to duž granice sa Srbijom i Hrvatskom, zbog čega su ilegalni prelasci ređi, ali i opasniji.

Radio-Televizija Srbije (RTS) javila je ranije danas da je nekoliko stotina migranata koji su se organizovali preko društvenih mreža, došlo do prelaza Kelebija na granici Srbije i Mađarske, gde su ih sačekale barikade i mađarska interventna policija.

Po informacija mađarske televizije, granična policija Mađarske je privremeno zatvorila prelaz Kelebija, dodala je RTS navodeći da su migrante sačekale barikade koje je postavila mađarska policija i stotinak policajaca iz specijalnog voda interventne jedinice.

Na transparentima migranata piše da su izbeglice, a ne kriminalci, da žele u EU, da se edukuju i da su gladni, prenela je RTS i dodala da migranti kažu da su iz Maroka, Sirije, Palestine, Iraka i Irana.

Click