LAF: Novi Pazar finansira kršenje Kodeksa novinara

10. February 2021.
Lokalni antikorupcijski forum (LAF) Novog Pazara ocenio je danas da su odlukom da sa 900.000 dinara sufinansiraju projekte listova Alo i Kurir, vlasti tog grada "grubo prekršile" Pravilnik o sufinansiranju medijskih projekata za 2021. godinu.
SAMSUNG DIGIMAX A503
Novi Pazar. Foto: Jovanvb / CC 3.0

Reagujući na odluku Gradskog veća da projekat lista Alo dobije 600.000 a projekat Kurira 300.000 dinara iz lokalnog budžeta, iz foruma su ocenili da su gradske vlasti “bez ikakvog javnog interesa poklonile novac gradjana” dnevnicima koji “kontinuirano, otvoreno i na štetu svih gradjana Srbije krše Kodeks novinara”.

“Na taj način Grad se pridružio grupi lokalnih samouprava u Srbiji koje sufinansiraju projekte listova koji su u više navrata prošle i prethodnih godina kršili Kodeks novinara i zbog čega su mu izricane mere od strane Saveta za štampu, a na šta su često ukazivala reprezentativna novinarska udruženja”, navodi se u saopštenju.

Pravilnikom o sufinansiranju medijskih projekata jasno je propisano da lokalne samouprave treba da traže podatke o kršenju zakona i etičkog kodeksa od nadležnh organa i da medijima koji krše etičke i zakonske standarde ne odobravaju sredstva.

Forum je u saopštenju ocenio da se Gradsko veće oglušilo i o ranije usvojenu odluku da sednicama o raspodeli novca prisustvuje i jedan član LAF-a u svojstvu posmatrača.

“Članovi Lokalnog antikorupcijskog foruma nijednom nisu bili obavešteni, niti pozivani na sednice pomenutih komisija”, navodi se u saopštenju tela koje ukazuje na koruptivno delovanje u organima lokalne samouprave.

Novi Pazar će ove godine sufinansirati 19 medijskih projekata sa ukupno 55 miliona dinara, a 85 odsto tog novca, odnosno 46,9 miliona dinara, dobiće Radio televizija Novi Pazar.

Medijski stručnjak Veran Matić je taj konkurs u Novom Pazaru u utorak nazvao “najboljim primerom za to kako ne treba i kako se ne sme raditi”. Ukazao je da smatra da neće biti napretka u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji zbog takvih primera u medijskoj sferi, u kojima je praktična primena dokumenata Vlade Srbije sušta suprotnost onome što u njima piše i šta propisuju.

Click