Korona virus: Brisel zasad ne želi kontrolu unutrašnjih granica EU

24. February 2020.
Suočena sa rastućim brojem slučajeva novog korona virusa u Italiji, Evropska komisija saopštila je danas da ne želi da odmah ponovo uvede graničnu kontrolu na državnim granicama unutar EU, te odluku o tome prepušta zemljama-članicama.
a3699f2c.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

Svaka takva odluka mora ispunjavati stroge uslove, objasnila je Evropska komisija, a preneo je novinarima portparol Adalbert Janc.

Šengenski pravilnik o granicama omogućava privremenu obnovu kontrola, ali prema rečima evropskog komesara za upravljanje krizama Janeza Lenarčića, takva odluka mora biti “zasnovana na verodostojnoj proceni rizika i naučnim dokazima”, a treba da bude i “proporcionalna” i “doneta u koordinaciji s drugima”.

Nijedna zemlja još nije obavestila Komisiju da je donela takvu odluku zbog novog korona virusa, navodi Evropska komisija.

Železničke veze preko prelaza Brener, važne tranzitne tačke izmedju Austrije i Italije, prekinute su u nedelju uveče zbog sumnji u zdravlje dva putnika, ali saobraćaj je nastavljen pošto je rezultat testova negativan.

Evropska komesarka za zdravstvo Stela Kirijakidis naglasila je da se ni kontrolom na granicama “ne mogu otkriti svi ljudi koji se mogu razboleti”.

Najavila je da će stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) sutra otputovati u Italiju, iako je Evropska komisija, kako je rekao Lenarčić, “uverena da Italija ima iskusno osoblje i efikasne strukture da bi odgovorila na epidemiju”.

Komisija je tražila od Italije da ažurira svoju procenu rizika i moguće dalje dogadjaje.

ECDC preispituje planove zemalja-članica za vanredne situacije.

“Učinićemo sve što možemo da podržimo države članice, da se suočimo sa situacijom. Moramo se suočiti s tim ozbiljno, ali ne smijemo popustiti pred panikom ili dezinformacijama”, rekla je Kiriakidis.

Komisija je najavila prikupljanje više od 230 miliona evra za suzbijanje epidemije, uključujući 100 miliona za istraživanje vakcina i lečenje.

Click