Inicijativa mladih za ljudska prava traži obeštećenje porodica žrtava otmice u Sjeverinu

22. October 2021.
Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) tražila je danas od institucija Srbije, povodom 29. godišnjice otmice i ubistava u Sjeverinu, da priznaju i pronadju posmrtne ostatke žrtava tog zločina i pravično obeštete njihove porodice.
Lim_River_Sjeverin_2
Sjeverin. Foto: Julian Nyča, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Pripadnici srpske paravojne formacije “Osvetnici” na čelu sa Milanom Lukićem, oteli su 22. oktobra 1992. godine iz autobusa na liniji Priboj – Rudo, u mestu Mioče, 15 muškaraca i jednu ženu, odveli ih u Višegrad, gde su ih zlostavljali, a potom ubili na obali Drine samo zato što su muslimani, podseća se u saopštenju.

U saopštenju YIHR Srbija zadražila je od pravosudja u Srbiji da pokrenu istragu protiv osoba koje su 10. oktobra ove godine u Beogradu na rukometnoj utakmici  Crvene zvezde i Novog Pazara nosile baner sa natpisom “Zemljom ovom ime tvoje večno će se oriti, protiv poturica roda svoga uvek ćemo se boriti”.

U četvrtak, 14. oktobra Upravni odbor RK Novi Pazar odlučio je da istupi iz Arkus lige, a Inicijativa to ocenjuje kao direktnu posledicu izostanka adekvatne reakcije pravosudne i izvršne vlasti.

“Dok institucije Srbije ćute već više od 10 dana, Ministarstvo inostranih poslova Turske je osudilo ovaj čin prošlog četvrtka”, navode u saopštenju.

Click