Hotel u Insbruku u karantinu zbog koro navirusa

25. February 2020.
Austrijske vlasti uvele su danas karantin u hotelu u turističkom gradu Insbruku, glavnom gradu Tirola u srcu Alpa, gde je na recepciji radila Italijanka zaražena korona virusom, javili su mediji.
164d0011.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

“Niko ne sme da udje ni izadje i čekamo da vlasti provere sa kim je ona bila u kontaktu”, rekao je za Frans pres portparol lokalne vlade dodajući da je stan gde je ona stanovala u istom gradu takodje izolovan.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer rekao je novinarima da je zabranjen ulazak i izlaz iz hotela kako bi se osiguralo da se virus ne širi ukoliko ima drugih zaraženih.

“Sve ove mere imaju cilj da se zaustavi virus i njegovo širenje. Nema razloga za paniku”, rekao je ministar, i dao uveravanja da je Austrija spremna za takvu situaciju.

Ministar nije naveo ime hotela ni trajanje karantina, medjutim prema austrijskim medijima radi se o Grand Hotel Europa, hotelu od 108 soba u centru grada.

Italijanka i njen partner, takodje Italijan stavljeni su u karantin u jednoj bolnici u gradu gde je ustanovljeno da su zaraženi novim virusom, rekao je direktor univerzitetske klinike za internu medicinu u Inzbruku Ginter Vajs.

Radi se o dva prva slučaja zaraženih korona virusom u Austriji. Njih dvoje su stari 24 godine, i putovali su u petak za Austriju kolima iz Lombardije, na severozapadu Italije odakle su. Lombardija je italijanski region najviše pogodjen epidemijom.

Oni su kontaktirali zdravstvene službe kada su dobili temperaturu, rekao je Vajs koji je dodao da im je temperatura pala.

U susednoj Italiji je naglo povećan broj zaraženih poslednjih dana. U toj zemlji je preminulo deset osoba, i to su pretežno stariji ljudi ili pacijenti sa drugim oboljenjima.

U Kini, gde se prvo pojavila bolest, inficirano je više od 77.000 ljudi, od kojih je više od 2.600 umrlo.

Click