Grčka otvara plaže za vikend, putovanja na ostrva od 25. maja, hoteli možda od 1. jula

13. May 2020.
Grčke vlasti su na osnovu epidemioloških podataka i stava Odbora za suzbijanje zaraznih bolesti, odlučile da u subotu, 16. maja, širom zemlje otvore 515 organizovanih plaža na koje je dosad pristup bio zabranjen zbog pandemije.
Virus Outbreak Greece
Kavouri, Atina. Foto: Beta/AP Photo/Yorgos Karahalis

Korišćenje običnih, neorganizovanih, “divljih” plaža i dalje će biti zabranjeno o čemu se stara policija.

Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu je saopštio da će ubuduće biti obavezno da rukovaoci organizovanih plaža evidentiraju broj posetilaca.

Maksimalan broj posetilaca je 40 na 1.000 kvadratnih metara, minimalna udaljenost “od centra do centra” suncobrana je četiri metra, dok će pod jednim suncobranom biti najviše dve ležaljke – na metar medjusobne udaljenosti.

Ležaljke će posle odlaska svakog gosta dezinfikovati osoblje koje stalno mora da nosi sanitarne maske.

Restorani i barovi na plažama neće služiti hranu za stolovima – moraju da ih uklone, kao i stolice, već će hranu pakovati, a gosti će je preuzimati i odnositi, na šta mogu čekati u redu uz medjusobnu razdaljinu od bar metar ipo.

Na plažama su zabranjeni alkoholna pića, dostavljanje obroka kurirskom službom, okupljanje ljudi u grupama i bavljene sportom “koje zahteva telesni kontakt”.

Plaže će primati goste tek od od 08.00 sati ujutro, čime otpada mnogima drago rano jutarnje plivanje.

Grčke vlasti su kupačima poručile da pesak, morska voda i vazduh nisu problem, a rukovaoce plaža upozorile da WC-i kabine za tuširanje moraju biti bsprekorno čisti i dezinfikovani.

Putovanja na ostrva Grlččke su i dalje ograničena na apsloutno nužna, te ih praktično gotovo i nema, a brodske linije su maksimalno proredjene.

Vlada razmatra da dozvoli putovanje na ostrva najbliža Atini, u Saronskom zalivu, verovatno od sledećeg ponedeljka, 18. maja.

Zabrana putovanja na sva ostala ostrva zasad ostaje, bar do 25. maja kada se očekuje da ponovo krenu putnički brodovi uz stroge sanitarne mere i s polovinom kapaciteta.

Unutrašnja putovanja u Grčkoj će od 18. maja, kako se očekuje, biti dozvoljena i medju naseljima u kopnenom delu Grčke kao i medju naseljima na Kritu.

Za sada su u Grčkoj zabranjena sva unutrašnja putovanja i stanovnici mogu da se kreću samo u granicama srezova u kojima žive.

Očekuje se da Vlada od 1. jula dopusti ponovno otvaranje hotela – ali samo onih koji rade cele godine, a ne i sezonskih.

Budući režim rada hotela u Grčkoj oslanjaće se na danas utvrdjene stroge smernice Evropske komisije.

Te detaljne i većinom tehničke evro-smernice se baziraju na zaštiti zdravlja zaposlenih i gostiju, pre svega strogim održavanjem čistoće, korišćenjem sanitarnih maski, držanjem rastojanja medju ljudima, smanjenjem dopuštenog broja gostiju i “smanjenjem broja i trajanja fizičkih kontakata” izmedju osoblja i gostiju, kao i kontakata medju samim gostima.

Click