Glasovima 227 poslanika izabrana nova vlada Ane Brnabić

28. October 2020.
Skupština Srbije izabrala je večeras, sa 227 glasova za, novu vladu predvodjenu Anom Brnabić.

Novi kabinet izabran je prozivkom poslanika od kojih je petoro glasalo protiv dok uzdržanih nije bilo.

Predstavljajući rezultate glasanja, predsednik parlamenta Ivica Dačić kazao je da 16 poslanika nije prisustvovalo sednici i precizirao da su na spisku dva poslanika manje jer su Marko Djurić i Novica Tončev podneli ostavke a nisu verifikovani mandati novih poslanika.

Nakon glasanja, ministri su položili zakletvu.

“Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije”, glasi tekst zakletve.

Na kraju posebne sednice Narodne skupštine intonirana je himna Srbije “Bože pravde”.

Prethodno je mandatarka iznela ekspoze u kom je navela da će to biti proevropska vlada, političkog i ekonomskog kontinuiteta i da će, u skladu sa potrebama gradjana, izazovima sa kojima se suočava i rezultatima koje ima, otvoriti nove teme koje će dalje doprineti snazi Srbije i kvalitetu života u njoj.

“Srbija je danas finansijski i ekonomski stabilna zemlja. Zemlja u kojoj je nezaposlenost na rekordno niskom nivou od 7,3 odsto, prosečna neto plata preko 500 evra i zemlja u kojoj se plate i penzije kontinuirano povećavaju. Zemlja koja je ušla u period stabilnog rasta čija je stopa jedna od najvećih u ovom delu Evrope, a ove godine će verovatno biti najveća”, kazala je Brnabić u Skupštini Srbije obrazlazući program nove vlade.

Ona je istakla da će nova vlade imati šest ciljeva – borba protiv virusa COVID-19 i jačanje zdravstva, očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, borba protiv organizovanog kriminala i sveobuhvatni rat protiv mafije, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavina prava i ubrzanje reformi na našem evropskom putu, kao i dalje ekonomsko jačanje Srbije.

Foto: BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Nova vlada ima 21 resor i dva ministra bez portfelja.

Ministar spoljnih poslova je Nikola Selaković, unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin a odbrane Nebojša Stefanović.

Na čelu novog ministarstva za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog je Gordana Čomić, resor za brigu o porodici i demografiju vodi Ratko Dmitrović, kandidat liste Srpskog patriotskog saveza (SPAS), a ministar za brigu o selu biće Milan Krkobabić iz Partije ujedinjenih penzionera (PUPS).

Beograd, 28.10.2020. - Ministri predvodjeni predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabic polozili su zakletvu pred predsednikom i poslanicima Skupstine Srbije, danas u Domu Narodne skupstine u Beogradu. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ministarstvo kulture i informisanja vodiće Maja Gojković a Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zamenica direktora Instituta Batut, Darija Kisić Tepavčević.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija vodiće Tatjana Matić, gradjevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović, finansija Siniša Mali a privrede Andjelka Atanasković, dok će na čelu ministarstva poljoprivrede biti Branislav Nedimović, a energetike i rudarstva Zorana Mihajlović.

Zaštitu životne sredine vodiće Irena Vujović, na čelu ministarstva pravde biće Maja Popović, resor državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Foto: BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Na čelu Ministarstva za evropske integracije ostala je Jadranka Joksimović, resor zdravlja će ponovo voditi Zlatibor Lončar, a Vanja Udovičić omladine i sporta dok je za prosvetu zadužen dosadašnji ministar državne uprave i lokalne samouprave, socijalista Branko Ružić koji je i prvi potpredsednik vlade.

Ministri bez portfelja biće Novica Tončev iz SPS i Nenad Popović koji je u prethodnoj vladi Ane Brnabić bio zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

Potpredsednici vlade su i Branislav Nedimović, Zorana Mihajlović, Maja Gojković i Nebojša Stefanović.

Click