Fondacija: Nepostupanjem u slučaju Pinka REM se uključio u gušenje nezavisnih medija

7. February 2020.
Fondacija "Slavko Ćuruvija" ocenila je danas da se Regulatorno telo za elektornske medije (REM) odlukom da nema mesta pokretanju postupka protiv televizije Pink zbog kampanje protiv TV N1 i njenih urednika i novinara, direktno uključilo u gušenje malobrojnih informativnih redakcija koje se trude da rade u javnom interesu.
REGULATORNO TELO ZA ELEKTRONSKE MEDIJE (REM)
BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Fondacija je navela da je takvom odlukom Saveta REM-a, to telo poručilo da “nema granica u zloupotrebi nacionalnih frekvencija onda kada treba zastrašiti nezavisne medije i novinare”.

REM se, kako navodi Fondacija, još jednom stavio u službu obračuna vladajuće stranke i njoj bliskih propagandnih glasila sa političkim neistomišljenicima.

Fondacija je pozvala REM da njoj i svim gradjanima dostavi obrazloženu odluku, i najavila da će nakon toga iskoristiti sve pravne mogućnosti koje je joj stoje na raspolaganju.

Fondacija Slavko Ćuruvija podsetila je da je televizija Pink u novembru 2019. godine, povodom prijema predsednika Srbije na lečenje na VMA, “sprovela petodnevnu kampanju u okviru koje je za pogoršanje predsednikovog zdravlja optuživala TV N1, programskog direktora Jugoslava Ćosića i novinara Miodraga Sovilja”.

“Tokom pet dana, u jutarnjem programu i informativnim emisijama TV Pink smenjivali su se takozvani analitičari, urednici tabloida i visoki državni funkcioneri koji su izgovarali besprizorne i neutemeljene optužbe na račun TV N1, Sovilja i Ćosića, optužujući ih za pokušaj ubistva predsednika”, piše u saopštenju.

Click