EK o peticiji za oslobadjanje Djinićevog ubice: Uzdržati se od veličanja zločina

11. October 2021.
Evropska unija ima jasan i čvrst stav o potrebi efikasnog prevazilaženja nasledja iz prošlosti, uzdržavanja od bilo kakvog veličanja ratnih zločina i podsticanja pomirenja, komentar je Evropske komisije na upit Glasa Amerike povodom peticije koju je osudjeni ratni zločinac Dragan Vasiljković pokrenuo za predsedničko pomilovanje Zvezdana Jovanovića - osudjenog ubice premijera Zorana Djindjića i bivšeg pripadnika rasformirane Jedinice za specijalne operacije.
Beta-9gwibj0zg8.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

U odgovoru portparolke Evropske komisije Ane Pisonero Hernandez istaknuto je da se od svake zemlje koja teži pridruživanju Evropskoj uniji očekuje se da poštuje i promoviše osnovne vrednosti Unije, vladavine prava, demokratije i pravde, preneo je danas Glas Amerike (Voice of America).

Prethodno je, na upit VOA, ambasada SAD u Beogradu precizirala da je teško razumeti zašto osudjeni ratni zločinac raspolaže javnim prostorom u kojem promoviše oslobadjanje osudjenika za ubistvo prvog demokratski izabranog premijera u Srbiji.

Portparol američke ambasade je ukazao da bi najbolje bilo postaviti to pitanje vlastima Srbije, što je Glas Amerike i učinio, ali nije dobio odgovor iz kabineta premijerke Ane Brnabić, niti predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Helsinška komisija, nevladina agencija američke vlade čiji je osnivač Kongres, ocenila je ranije da promovisanje pomilovanja osudjenika za ubistvo premijera Srbije predstavlja inicijativu koja je direktno suprotstavljena Srbiji.

Click