DW: Kako su srpski tabloidi oslobodili Koluviju jednim tekstom iz Nemačke

17. November 2021.
Beogradski tabloidi tvrde da su Nemci dokazali da je afera Jovanjica nameštaljka, pozivajući se na članak nemačkog izdanja onlajn magazina Vajs (VICE) koji je napisan uz krupne propuste, piše večeras Dojče vele (DW).
ag-mup-laboratorija-marihuane-261119-jpz-20191126-135332132-mxf-00-00-08-16-still001-292566-725x408
Foto: MUP Srbije

Dojče vele navodi da su naslovi tekstova u današnjim izdanjima listova Informer, Alo i Objektiv takvi da ispada da “Predrag Koluvija praktično nevin sedi u kućnom pritvoru” i da je “bezveze optužen za uzgoj 1,6 tona marihuane”.

Naslovi tekstova u beogradskim listovima glasili su “Kanabis iz Jovanjice nije droga” i “Nemci dokazali: Jovanjica je veštačka afera”.

Prema optužnici, napisanoj na 396 strana, Koluvija se tereti da je organizator kriminalne grupe koja je od maja 2016. do novembra 2019. na imanju Jovanjica, u Staroj Pazovi nadomak Beograda, uzgajala marihuanu radi dalje prodaje, za šta je zaprećena kazna zatvora od najmanje deset godina zatvora.

Protiv Koluvije se vode dva sudska procesa. U jednom su optuženi njegovi saradnici uhapšeni 2019. godine, a u drugom, nazvanom Jovanjica 2, pripadnici policije, Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i Vojnoobaveštajne agencije (VOA), koji se terete za pružanje zaštite i logističku podršku pri gajenju marihuane.

“Štampa bliska vlastima u Srbiji poziva se na tekst nemačkog izdanja onlajn-magazina Vajs, u kojem se tvrdi da su laboratorijske analize konoplje sa Jovanjice pokazale udeo psihoaktivne supstance THC od najviše 0,54 odsto, daleko manje nego što je potrebno da bi se ‘uživalo’ u marihuani”, piše DW.

Magazin Vajs je imao uvid u zvanične laboratorijske analize od 16. decembra 2019. godine. Optužnica “Jovanjica 1” se poziva na taj izveštaj Grupe za fizičko-hemijske analize u Nišu, koja spada u Nacionalni centar za kriminalističku forenziku. Tog dana je tamo veštačeno deset uzoraka, i najjači je bio pomenuti sa 0,54 odsto THC.

Medjutim, navodi DW, u optužnici se navode i rezultati drugih veštačenja, obavljenih na istom mestu. U martu 2020. godine šest “reprezentativnih uzoraka biljne materije zelene boje” sa Jovanjice imalo je od 4,93 do 17,54 odsto THC, što je više nego dovoljno za opojne efekte.

U optužnici se na mnogo mesta naglašava da je pronadjeni kanabis imao više od 0,3 THC, što se po srpskim zakonima smatra drogom, navodi Dojče vele i postavlja pitanje zašto novinar portala Vajs nije citirao i druge laboratorijske izveštaje.

“Da li je možda ovaj jedan dobio baš od Koluvije, sa kojim je vodio i intervju, ili njegovih advokata? Ta i druga pitanja je DW uputio autoru i uredniku magazina. U odgovoru koji potpisuje portparol nemačkog izdanja Vajsa navodi se da taj magazin u skladu sa svojim ‘novinarskim standardima’ ne otkriva izvore i izveštava ‘na temelju nezavisnih odluka redakcije'”, navodi DW.

U odgovorima portparola Vajsa nema objašnjenja zašto je citiran samo jedan izveštaj iz laboratorije, i to onaj najpovoljniji za Koluviju, dodaje DW.

Vajs je danas objavio malu korekciju teksta, navodeći da je izazvao “veliki medijski eho u Srbiji”, piše DW i dodaje da se sada u tekstu navodi da “srpski mediji izveštavaju kako ima i drugih testova koji pokazuju više vrednosti THC”.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Djukanović, koji je i advokat Koluvije, tekst iz Vajsa je u svom podkastu predstavio kao “potpuno rušenje koncepcije onih koji su hteli da od izmišljene afere Jovanjica prave političku ujdurmu”.

“Ni ja ni bilo koji drugi branilac nismo mogli da prisustvujemo veštačenjima. Znači oni su mogli da veštače šta god, mogli su da donesu biljku odakle hoće”, rekao je Djukanović i dodao da je i tako najveći THC koji je pronadjen u udelu od 0,54 odsto, prenosi DW.

Djukanović je i ranije iznosio tu tvrdnju, ignorišući ostale laboratorijske izveštaje iz Niša, a u podkastu je tvrdio da veštačenja u kojima je nadjen veći udeo THC “ne postoje u spisima predmeta”, navodi Dojče vele.

Click