Dečani: Srbi i Albanci zajedno podižu spomenik Bošku Ćiriću

28. September 2020.
Rodjeni Dečanci Zoran Petrović i Radovan Milošević, koji su pokrenuli akciju da se nedavno preminulom poslednjem Srbinu u Dečanima Bošku Ćiriću podigne spomenik na pravoslavnom groblju u toj varoši, kazali su danas portalu Direktno.rs da se toj akciji priključilo i nekoliko Albanaca iz tog gradića.
Beta-ylunsbgjf8.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

Ćirić koji je pronadjen mrtav u svom stanu u Dečanima 2. juna ove godine, živeo je sam, a obdukcioni nalaz je potvrdio da je preminuo prirodnom smrću.

Sahranjen je u Dečanima, a opelo su služili monasi dečanskog manastira na čelu s igumanom Savom Janjićem.

Petrović, drug i komšija pokojnog Ćirića, kazao je da su se Srbi iz Dečana, koji danas žive van Kosova, organizovali da zajedno podignu nadgrobni spomenik Bošku Ćiriću.

“Kada su za našu akciju čuli naši prijatelji i bivše komšije Albanci iz Dečana, njih desetak je insistiralo da i oni daju novčani prilog za podizanje spomenika. Osim toga izrazili su želju da oni očiste od izraslog šiblja naše groblje, kako bi spomenik mogao da se postavi na Boškovom grobu”, naveo je Petrović.

Prema njegovim rečima, izrada spomenika od dečanskog mermera u kamenorezačkoj radnji “Prekadini” u Peći je pri kraju, a Albanci iz Dečana već uveliko sredjuju groblje koje se nalazi u blizini manastira, kako bi moglo da se pridje grobu Boška Ćirića.

Milošević je kazao za Direktno.rs da je betonski ram na Ćirićevom grobu već uradjen i da će spomenik biti postavljen u narednih 15 dana.

“Ovo nema veze s politikom. Naš Ćiro je bio omiljen i kod Srba i kod Albanaca. U pitanju je poštovanje drugarskih i porodičnih odnosa koji datiraju više decenija unazad. I mi pomažemo našim komšijama Albancima kada im nešto zatreba u Beogradu. Ovo je dokaz da su ljudskost i čestitost iznad politike”, kazao je Milošević.

Petrović i Milošević žive u Beogradu od završetka NATO bombardovanja.

Sredinom juna 1999. godine Dečane je napustilo oko 1.500 Srba i Crnogoraca, koliko ih je dotad živelo u tom gradiću podno Prokletija. U medjuvremenu je na pravoslavnom groblju većina spomenika oskrnavljena.

Click