Branka Katić postala izaslanik UNHCR-a za izbeglice

15. June 2021.
Srpska glumica Branka Katić imenovana je za istaknutu zastupnicu prava izbeglica agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), saopšteno je danas iz te organizacije.
BRANKA KATIC PODRZAVA RAD UNHCR NA POMOCI IZBEGLICAMA U SRBIJI
Branka Katić i šefica Predstavništva UNHCR-a u Srbiji Frančeska Boneli. Foto: BETAPHOTO/UNHCR Srbija

“Svojim dosadašnjim javnim angažmanom Branka je pokazala veliku empatiju prema ljudima koji su bili prinudjeni da napuste svoja ognjišta i sigurni smo da ćemo u budućnosti zajedno uraditi mnogo na izgradnji boljih uslova za živote izbeglica u Srbiji”, saopštio je UNHCR.

UNHCR će sa partnerima organizovati niz dogadjaja i inicijativa.
“Kao naš prvi zajednički poduhvat sa Brankom Katić, nastao je kratki video ‘Izgubljeni snovi’ o snovima i nadanjima sirijske dece, prinudjene da odrastaju daleko od kuće, u izbegličkim centrima”, navodi se u saopštenju.

Dokumentarni deo videa postoji odranije i UNHCR ga je već koristio u drugim zemljama, a deo u kome učestvuje Branka nastao je u njenom stanu u Londonu.

UNHCR ove godine obeležava 45 godina rada u Srbiji.

Tokom tih godina agencija je pomagala izbeglicima i raseljenim licima iz različitih krajeva sveta – od sovjetskih izbeglica na početku rada kancelarije u Beogradu, preko ratova u Jugoslaviji tokom devedesetih godina prošlog veka, do najnovije izbegličke krize koja je kulminirala 2015. godine.

Click