Boing skratio probnu svemirsku misiju, vraća kapsulu na Zemlju

20. December 2019.
Nova Boingova svemirska kapsula "Starlajner" bez posade vratiće se na Zemlju za 48 sati i neće ispuniti cilj da stigne do Međunarodne svemirske stanice, saopštila je danas ta američka kompanija ubrzo posle lansiranja probne misije kojim je obnovljen rad svemirskog centra Kejp Kanaveral.
Boeing Crew Capsule
Foto: Beta/Malcolm Denemark/Florida Today via AP

Kapsula je uspešno lansirana ranije danas iz Kejp Kanaverala na Floridi ali s dogodila tehnička greška posle njenog odvajanja od rakete zbog koje je sprečeno da krene ispravnom putanjom do Međunarodne svemirske stanice u orbiti Zemlje.

Izgleda da je kapsula potrošila suviše goriva i ostavila premalo rezerve da završi misiju.

Starlajner će se sada vratiti nazad na Zemlju. Planirano je da uz pomoć padobrana sleti u pustniji u Novom Meksiku za oko 48 sati.

Direktor Nase Džim Bradenstajn rekao je na konferenciji za novinare da je Starlajner pretrpeo “anomaliju” u tajmingu. Kontrolori leta primetili su problem ali nisu mogli da intervenišu dovoljno brzo zato što je kapsula prolazila između satelitskih veza, rekao je on.

On je rekao da veruje da su astronauti bili na letelici mogli bi da isprave tu grešku i uspešno usmere letelicu ka svemirskoj stanici. Rekao je da je mnogo stvari dobro funkcionisalo prilikom ovog probnog leta i da zato i vrše testiranja.

Click