Bocan-Harčenko: Strateško partnerstvo Rusije i Srbije danas na najvišem usponu

25. February 2020.
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je večeras u Beogradu da vojna saradnja dve zemlje doprinosi očuvanju nezavisnosti Srbije i da je strateško partnerstvo danas "na najvišem usponu".
Beta-bal9ezy4ir.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

“Razvoj vojne i vojno-tehničke saradnje Srbije i Rusije, pod nadzorom predsednika dve zemlje, usmeren je ka tome da Srbija ostane nezavisna, da sama odlučuje o svojoj sudbini i da bude u stabilnom regionu”, rekao je Bocan-Harčenko na prijemu povodom Dana branioca Otadžbine, ruskog državnog praznika.

Bocan-Harčenko je kazao da su prošlonedeljni razgovori ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom u Beogradu dali novi podsticaj saradnji dve zemlje.

“Savremena ruska armija brižljivo gaji tradiciju ruske vojske, opremljena je na najsavremeniji način i spremna je da pomogne svojim prijateljima”, naveo je ruski ambasador.

On je kazao da je za Rusiju velika čast što će predsednik Srbije obeležiti 75. godišnjicu završetka Drugog svetskog rata s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi 9. maja.

Bocan-Harčenko je rekao da se proslavom Dana branioca otadžbine obeležava dogadjaj koji ima presudan značaj u ruskoj istoriji i koji je “simbol ruske vojske, herojske tradicije, patriotizma i jedinstva vojske i naroda”.

“Ovo je praznik celog ruskog naroda, praznik stvaralaca velikih pobeda i najveće od njih, pobede u Drugom svetskom ratu”, naveo je.

Dan branioca otadžbine slavi se 23. februara u Rusiji, Belorusiji, Azerbejdžanu i Kazahstanu, u znak sećanja na prve borbe Crvene armije protiv nemačkog okupatora 1918. godine, u Prvom svetskom ratu. Tokom sovjetskog perioda praznik je bio poznat kao Dan Crvene armije i Dan sovjetske armije.

Prijemu u Ambasadi Rusije u Beogradu prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, predstavnici drugih političkih stranaka, diplomatskog kora, ruske i srpske vojske, verskih zajednica, medija i druge zvanice.

Na prijemu je postavljena i mini-izložba fotografija na kojima je prikazan deo naoružanja vojske Rusije, detalji vojne saradnje Srbije i Rusije, kao i kadrovi prošlonedeljne posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Beogradu.

Click