Bivši radnici i penzioneri PKB korporacije jutros započeli blokadu korporacije u Padinskoj Skeli

14. May 2020.
Bivši radnici i penzioneri PKB korporacije započeli su jutros blokadu upravne zgrade PKB korporacije u Padinskoj Skeli sa zahtevom da im država ako nema novca dodeli zemljište na ime akcija koje nisu dobili kada je prodat deo te kompanije.
pkb

Predsednik udruženja radnika i penzionera Milinko Miladinović rekao je za Betu da ne dozvoljavaju ulazak i izlazak ljudi i vozila u prostor upravne zgrade i da čekaju odgovor PKB korporacije i države na njihove zahteve.

“Bili smo na razgovoru kod pomoćnika direktorke PKB korporacije Biljane Balšić, ali je ona rekla da može samo da prenese zahteve direktorki Vanji Milić”, preneo je Miladinović.

Povod za nastavak protesta koji su započeli pre nekoliko meseci je, kako kaže Miladinović, to što je PKB korporacija “za 13.000 evra prodala taj logo” firmi Al Dahra koja je kupila deo imovine tog poljoprivrednog kombinata, pa se plaše da se ne proda i preostala zemlja.

Deo imovine tog kombinata u koju je uračunato 16.785 hektara zemlje, ceo stlčni fond od oko 20.000 grla stoke, sva mehanizacija i zalihe rezervnih delova prodati su krajem 2018. godine Al Dahri iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za oko 120 miliona evra.

Radnici nisu tada dobili akcije jer je kombinat kroz više pravnih akata iz društvenog transformisan u državno preduzeće, a radnici su ranije isključeni iz prava na besplatne akcije jer se računalo da će ih dobiti prilikom privatizacije firme u kojoj rade.

Oni, njih oko 3.000, sada potražuju na ime akcija ukupno oko 11,8 miliona evra po osnovu prodajne cene dela imovine Al Dahri i zbog toga su tužili državu, ali se sudski proces usporeno odvija zbog promene sudija.

Radnici su zbog toga ogorčeni i traže zemlju ako država nema novca da ih obešteti jer u neprodatom delu imovine PKB korporacije ima još 11.810 hektara gradjevinskog i poljoprivrednog zemljišta.

Al Dahra je hektar kupljene zemlje u proseku platila 4.700 evra, a pre godinu dana PKB korporacija je prodavala hektar u Kovilovu po 38.000 evra.

Click