Beogradski Zavod za zaštitu spomenika: Muzej savremene umetnosti ‘vratiti u prvobitno stanje’

2. November 2020.
Zavod Grada Beograda za zaštitu spomenika kulture je danas naložio Muzeju savremene umetnosti u Novom Beogradu da u roku od sedam dana "vrati u prvobitno stanje" sve što je izmešteno tokom neodobrenih radova u zgradi Muzeja.
OTVOREN MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI
Pogled na zgradu Muzeja savremene umetnosti. Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS

To je danas saopštilo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i ukazalo da se unutrašnji radovi u Muzeju savremene umetnosti izvode “bez utvrđenih uslova za preuzimanje mera tehničke zaštite i saglasnosti Zavoda”.

To je utvrdjeno pošto je nova ministarka, Maja Gojković, pozvala Zavod da utvrdi stanje u tom muzeju povodom informacija o spornim radovima.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) je u petak zatražila smenjivanje v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti Viktora Kiša zbog odluke da se sa izložbe “Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993-2019” ukloni instalacija Zorana Todorovića “Toplina” da bi se taj prostor pripremio za “ugostiteljsku delatnost”.

Ministarstvo je danas prenelo da je neophodno izmeštene staklene panele i ostale elemente opreme “vratiti u prvobitno stanje i na taj način vratiti namenu izložbenog prostora kako je definisano nedavno realizovanim projektom rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti”.

Muzej savremene umetnosti je 2017. godine otvoren posle više od 10 godina temeljne rekonstrukcije zgrade koja je, piše u saopštenju Ministarstva, “jedno od najznačajnijih ostvarenja domaće arhitekture i prva je namenski građena zgrada muzejske namene u Beogradu”. Autori tog projekta su 1965. godine dobili Oktobarsku nagradu Grada Beograda za arhitekturu.

Click