AstraZeneka potvrdila jaku zaštitu njene vakcine u ažuriranim podacima

25. March 2021.
Antikovid vakcina AstraZeneka je efikasna 76 odsto protiv simptomatičkih slučajeva, potvrdila je danas ta švedsko-britanska laboratorija u ažuriranim podacima za kliničke probe u SAD, Peruu i Čileu posle izražene sumnje u Americi.

“Rezultati primarne analize treće faze proba vakcine u SAD potvrdili su da je efikasnost vakcine u skladu sa podacima objavljenim u ponedeljak”, saopštila je AstraZeneka.

Laboratorija je takodje navela da je njena vakcina razvijene zajedno sa Univerzitetom Oksford, 100 odsto efikasna u sprečavanju teških oblika kovida-19, što je slično podatku objavljenom u prethodnom izveštaju.

Laboratorija se obavezala da će u roku od 48 sati dati najnovje podatke o svojoj vakcini američkom regulatornom telu koje nadgleda kliničke probe i koje je navelo da su priloženi podaci o njenoj antikovid vakcini moguće “zastareli”.

U ponedeljak je AstraZeneka saopštila da je efikasnost njene vakcine 79 odsto u sprečavanju simptomatičnih slučajeva zaraze.

Vakcina koja se koristi u brojnim državama uključujući i zemlje EU, AstraZenekina vakcina još nije odobrena u SAD gde su vlasti zatražile više podataka o probama faze tri sprovedenim na američkoj teritoriji.

Posle objave rezultata u ponedeljak američki Nacionalni institut za infektivne bolesti i alergije (NIAID) koji nadgleda kliničke probe vakcina u SAD, izrazio je “zabrinutost” da je švedsko-britanska laboratojija moguće koristila “zastarele” podatke u svojim probama. Prema navodima američkog instituta, to bi moglo da dovede do “nepotpune procene efikasnosti” te vakcine.

U okviru operacije “varp spid” (Warp Speed) koju je administracija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa pokrenula u proleće 2020. da podrži razvoj vakcine protiv kovida-19, od AstraZeneke je poručeno 300 miliona doza vakcine, mnogo više od prvobitnog broja naručenih vakcina Fajzer/Biontek, Moderna ili Džonson i Džonson, odnosno po sto miliona od svakog od ta tri proizvodjača.

Click