Analitičari: EU zainteresovana za status quo Srbije sa Vučićem

23. June 2020.
Evropska unija mogla bi da ubedi Srbiju da sprovede demokratske reforme kada bi joj dala realnu perspektivu članstva, medjutim, pošto Brisel ne vidi u slaboj srpskoj opoziciji nikakvu realnu alternativu za vladu SNS i predsednika Aleksandra Vučića EU je zainteresovana za status quo sa Srbijom, ocenila je poljska analitičarka Marta Špala.

“I obični Srbi kao i vlast svesni su da je perspektiva ulaska EU jako daleka. Aleksandar Vučić to koristi jačajući svoju vlast. Unija bi mogla da ubedi Beograd da sprovede reforme kada bi mu dala realnu perspektivu ulaska ili primenom sankcija, npr. individualnih prema osobama iz vlade umešanim u korupciju”, izjavila je Špala za poljski dnevnik Gazeta viborča.

Iako se po njenim rečima Srbija nakon izbora u nedelju pretvorila u pozorište jednog glumca, predsednika Vučića, koje moćno skreće u pravcu autoritarne vlasti udaljavajući se od Zapada ka Kini evropske lidere to ne interesuje.

“Opozicija je slaba i uz to još kompromitovana svojim ranijim vladama. EU je zainteresovana za status quo sa Srbijom jer ne vidi nikakvu realnu alternativu Vučićevim vladama”, kazala je poljska analitičarka iz poljskog Centra istočnih studija.

Gazeta viborča podseća da je na razočaranje srpske opozicije pred izbore Vučića javno podržao predsednik Evropske narodne partije, bivši poljski premijer Donald Tusk a da kao djavo od krsta od kritikovanja Vučića beži i evrokomesar za proširenje, Madjar Oliver Varhelji, dok je madjarski premijer Viktor Orban optuživan za autoritarne sklonosti u savršenim odnosima sa Vučićem.

Donald Tusk, kao bivši dugogodišnji premijer Poljske, iz sada opozicione Gradjanske platforme ne libi se inače da vrlo otvoreno i oštro kritikuje čak i blaže autoritarne poteze poljske jednopartijske vlade stranke Pravo i Pravda i njenog šefa Jaroslava Kačinjskog.

“Srpska opozicija nija imala šanse s obzirom na dominaciju Aleksandra Vučića i njegove partije u medijima. Privreda ni gradjani ne žure da finansijski pomognu opoziciji kada osećaju da to za njih može da znači probleme. Kao efekat toga srpska politička scena postala je pozorište jednog glumca”, kazala je Marta Špala.

Gazeta viborča u analizi nedeljnih izbora u Srbiji podseća da je američki Fridom Haus u svom poslednjem izveštaju Srbiju uvrstio u hibridne režime, dakle države u kojima se i dalje organizuju slobodni izbori koji medjutim nisu pošteni a u Srbiji je na delu jaki klijentelistički model, pravosudje potčinjeno vlastima uz nepostojanje slobodnih medija.

Poljska analitičarka upozorava da predsednik Vučić isto tako pazi da ga ne ugrozi niko iz Srpske napredne stranke.

“Pre tri godine za premijerku je imenovao Anu Brnabić koja je kao deklarisana lezbijka trebalo da popravi njegov imidž na Zapadu. Ubio je dve muve jednim udarcem. Zbog svog pola i seksualne orijentacije Brnabićeva nema šanse da stvori frakciju u SNS i konkurenciju Vučiću. U jako mačo i homofobnoj Srbiji takva političarka ne može da izgradi jaku nezavisnu poziciju”, kazala je analitičarka Špala za poljsku Gazetu viborču.

Click