Prepisani scenario

3. October 2019.
Kao neko ko sada prati odbojkaška dešavanja sa distance, nisam prestao da im verujem. Bili su najbolji kadeti na svetu, najbolji juniori, među najboljim igračima sveta na svojim pozicijama, osvajači velikog broja medalja. Generacija sportista puna ljudskih vrlina, izgrađenih nivoa istinskih vrednosti, tolerantni, velikih ambicija.
Odbojkašice
Fotografija Odbojkaški savez Srbije

NAKON ODBOJKAŠICA, I MUŠKA REPREZENTACIJA OSVOJILA EVROPSKO ZLATO

Piše Nenad Golijanin

Među poznavaoce prilika i ljubitelje odbojke uvukao se crv sumnje u trenutne mogućnosti reprezentacije, pogotovo posle neuspeha u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Japanu naredne godine. Ja nikada nisam prestao da im verujem

Još se nije osušilo mastilo iz pera kojim su naše zlatne devojke dopisivale deo odbojkaške bajke, koja već decenijama traje, a na scenu su stupili momci koji su stavili tačku na zlatnu godinu srpske odbojke. Obe selekcije – istinski šampioni. Tako mladi, a već legende. Među poznavaoce prilika i ljubitelje odbojke uvukao se crv sumnje u trenutne mogućnosti naše muške reprezentacije, pogotovo posle neuspeha na kvalifikacijama za Olimpijske igre u Japanu naredne godine.

Kao neko ko sada prati odbojkaška dešavanja sa distance, nisam prestao da im verujem. Bili su najbolji kadeti na svetu, najbolji juniori, među najboljim igračima sveta na svojim pozicijama, osvajači velikog broja medalja. Generacija sportista puna ljudskih vrlina, izgrađenih nivoa istinskih vrednosti, tolerantni, velikih ambicija.

Novi selektor Slobodan Kovač donosi mir, smanjuje pritisak, opredeljuje se za najboljih šest i unosi dodatnu sigurnost.

Počelo je Prvenstvo Evrope. Prva utakmica najteža, velika pobeda. Oseća se u igri strpljenje i očekuje trenutak kada protivnik pada pred našim kvalitetom. Iz utakmice u utakmicu ista priča… samo se menjaju reprezentacije. Još uvek ne igramo tečno, puno je lakih poena za protivnike. Ukrajina nas uvodi u peti set. Još jedna pobeda i sve što je loše odlazi u zaborav. Ušli smo u polufinale, putuje se za Pariz, na noge domaćinu, najvećem favoritu šampionata. Počinjemo utakmicu stegnuti… posledica je nepreciznost. Francuzi demonstriraju silu uz frenetičnu podršku sa tribina. Održali su nam čas moderne odbojke. Slična situacija je i u drugom setu, do same završnice.

Aleksandar Bata Atanasijević dolazi na servis. Jedan za drugim ređaju se poeni, vraća se samopouzdanje, snaga navire u mišiće. Samo takav as, borac bez mane, može da pokrene lavinu koja ruši sve pred sobom. Marko Podraščanin i Srećko Lisinac, kao neprobojni zid nadoknađuju u dva seta sve ono što duguju u zadnjih godinu dana. Jovović pravi kada je najvažnije. Vodi ekipu ka cilju, precizne ruke i bistre glave. Peković, veliko pojačanje, Majstorović u svom stilu. Mađioničar odbojkaške igre, Uroš Kovačević, spojio je obavezni sastav i „umetnički dojam“ u celinu. Sa pravom nosi epitet najboljeg. Kapitenov najbolji nastup u dugoj i uspešnoj karijeri. Petrić se na ovaj način svrstao među velikane ove igre. Posle ovog perioda igre, sve se okreće na našu vodenicu.

Jedna od dve najznačajnije pobede naše reprezentacije, zbog važnosti meča, snage protivnika i mesta odigravanja. Od tog trenutka, planirani protokol i ceremonije domaćina više ne važe. Domaćin je mogao da prepiše scenario iz Ankare, sa Evropskog prvenstva za dame. Predsednik CEV-a Aleksandar Boričić uručuje pehar, a predsednik OSSRB Zoran Gajić uručuje medalje. Zasenili smo Evropu. Zaduženi za planove i budućnost, već su zasukali rukave. Kako se nazire, biće svetla.

Sve ostalo ste već videli i pročitali. Bravo, momci!

Tekst prenet iz nedeljnika NIN

Click