Moj odgovor njima: Zmijski jezik rešešeljizacije Srbije

25. November 2022.
Kao i 12. marta 2003, Zvezdan Jovanović i njegove pristalice imaju istu metu: uoči dvadesetogodišnjice smrti Zorana Đinđića svedočimo o još jednom ubistvu ove istinske istorijske ličnosti i njegovog dela. Onda je to bio snajper, sada su knjiga i tabloid.

“Informer“ je slavodobitno obnarodovao da će objavljivati ekskluzivne dijelove knjige Vučije staze Zvezdana Jovanovića, zvanog Zmija. Tu čovjek osuđen na 40 godina zatvora zbog mučkog ubojstva Zorana Đinđića “razotkriva pravu istinu“ i obračunava se sa “ogavnim serijalima tipa InsajderDosijeJedinica i slično iz Soroš – (Veran) Matić produkcije“.

Kao autor Jedinice, moram reći da me ne zanima ni jedno jedino Jovanovićevo slovo. Između ostalog i zato što je taj čovjek najprije priznao ubojstvo prvog demokratski izabranog premijera u Srbiji da bi potom ćutao kao zaliven tokom čitavog suđenja ne pokazujući ni minimum moralne kuraži da se suoči sa svojim nedjelom, a kamoli da izrazi kajanje.

Iziđe li Jovanovićeva knjiga praćena “ekskluzivama“ u “Informeru“, imam i jedan prijedlog. A to je da režim koji stoji iza ovoga tabloida umjesto spomenika Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu podigne spomenik njegovom ubojici sa sve snajperskom puškom “hekler i koh G-3”. I da se ne lažemo više – neka čitava Srbija vidi što je ostalo od vrijednosti za koje je Đinđić dao život.

Advertisement

Konačno, ako u ovom režimskom tabloidu iziđe Jovanovićeva knjiga, svako onaj tko ima i mrvicu vlasti, trebao bi staviti prst na čelo. Konkretno: neka razmisli kuda vodi promocija i afirmacija ubojice premijera u zemlji gdje prvi ljudi režima i njihovi mediji stalno govore  o pripremanju atentata na njenog predsjednika… Kakvu atmosferu stvaraju? Da li se time šalje poruka o velikoj razlici između Aleksandra Vučića i Zorana Đinđića  – da je prvi ugrožen kao pravi Srbin i patriota, a da je drugi odrod i izdajnik koji je dobio ono što je zaslužio? Ili neko možda koristi Jovanovića i “Informer“ radi jedva skrivene prijetnje aktualnom predsjedniku Srbije?

Kako smo dovde došli? Zar je rešešeljizacije naprednjaka stigla do točke kada se njeni promoteri više nisu u stanju suspregnuti? Da li su u ovoj partiji reafirmirane Šešeljeve bljuvotine? Žali li njeno članstvo što Vučić više ne preljepljuje preko table “Bulevar Zorana Đinđića“ natpis “Bulevar Ratka Mladića“? Jer sve što Zvezdan Jovanović može napisati, samo je povampirenje te stare politike zajedno sa svim njenim posljedicama.

Ne mogu govoriti u ime kolega sa nekadašnjeg B92, Insajdera i Dosjea… Mislim da Jovanoviću i njegovim pristalicama ipak mi nismo prava meta, već je ona ista kao i 12. marta 2003: uoči dvadesetogodišnjice smrti Zorana Đinđića, na djelu je još jedno ubojstvo ove istinske istorijske ličnosti i njenog djela. Onda je to bio snajper, sada su knjiga i tabloid.

Tekst je preuzet sa portala Vreme.

Click