Netanyahu i piromani rata

5. February 2023.
Puca godinama stvarana iluzija stabilnosti. Izraelski premijer sve jasnije daje do znanja da rješenje palestinskog konflikta po međunarodno podržanoj formuli dvije države ne samo da je malo vjerovatno već nemoguće.
bosko-jaksic-mcb
Boško Jakšić. Foto: Medija centar Beograd

Piše: Boško Jakšić

Benjamin Netanyahu je obećavao red. Stvorio je haos. Spirala smrtonosnog nasilja prekriva Izrael i okupiranu Zapadnu obalu preteći da na najdramatičniji način raspali najduži konflikt sveta i Bliskog istoka.

Izraelski premijer i Vlada u kojoj je okupio ultraortodoksne verske ekstremiste i nacionalističke desničare suočavaju se sa perspektivom drastične eskalacije na palestinskom frontu – bez rešenja u izgledu.

“NASTAVITE DA IH UBIJATE”

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken po dolasku iz Kaira u Jerusalim ove nedelje je bio ubačen u grotlo nasilja kakvo se ne pamti duže od decenije, ali njegovi apeli na suzdržanost teško da će brzo obuzdati “nov i užasavajući uspon nasilja” u kome je od početka januara ubijeno 35 Palestinaca i sedam Jevreja.

Nedelja kakva se ne pamti godinama počela je prošlog četvrtka upadom izraelskih komandosa u izbeglički logor Jenin, jedno od središta palestinskog otpora na Zapadnoj obali. U akciji hapšenja pripadnika Islamskog džihada ubijeno je devet Palestinaca.

”Lep i profesionalno odrađen posao boraca u Jeninu. Nastavite da ih ubijate”, poručio je Almog Cohen, član Kneseta iz ultrareligiozne stranke Otzma Yehudit (Jevrejska moć), kojoj pripada i ministar unutrašnje bezbednosti Itamar Ben-Gvir, nesumnjivo najekstremniji član Netanyahuovog kabineta.

Tweet je bio uklonjen na 11 sati, ali to nije bilo dovoljno da spreči da, dok se u Izraelu obeležavao Međunarodni dan sećanja na holokaust, usamljeni Palestinac u petak otvori vatru pred sinagogom u jerusalimskom kvartu Neve Yaakov usmrtivši sedam osoba pre nego što je bio ubijen. Bio je to najsmrtonosniji napad od 2008. “Itamare, obračunaj se s njima! Mi smo te izabrali, Itamare”, uzvikivali su ljutiti Jevreji, dok su kolonizatori Zapadne obale u danu izvršili 144 napada na Palestince i njihovu imovinu.

”Uz Božiju pomoć, nadam se da će se to i dogoditi”, uzvratio je desničarski vođa kome su vojni bezbednjaci pre tri decenije zabranili da služi armiju procenivši da je preveliki ekstremista.

Vlast se odazvala. Planira da olakša dobijanje dozvola jevrejskim civilima za nošenje oružja, pojačava vojne i policijske snage i, kao čin nedopustivog kolektivnog kažnjavanja, najavljuje zaključavanje i rušenje kuća u kojima su živeli “teroristi”.

Čemu mogu da se nadaju Palestinci kada se Netanyahu okružio piromanima koji se protive nastanku njihove nezavisne države, podržavaju dalju jevrejsku kolonizaciju Zapadne obale i traže aneksiju okupirane teritorije?

Brutalna akcija izraelske vojske u Jeninu samo je jedna u kampanji koja traje blizu godinu tokom koje je ubijeno više od 170 Palestinaca, što je 2022. učinilo najkrvavijom u poslednjoj deceniji i po. Za to vreme, Palestinci su ubili 30 Izraelaca. Bio je to najveći broj od 2014.

Predsednik Mahmoud Abbas suviše dugo obećava, a ne isporučuje ništa. Mirovni pregovori zamrznuti su 2014. Unutrašnje podele palestinskog društva i unutar rukovodstva dodatno otežavaju situaciju. Abbasova sve nepopularnija vlast utonula je u korupciju i nepotizam i ne uspeva da zadovolji elementarne uslove života sve siromašnijih tri miliona Palestinaca sa Zapadne obale.

Dok se beznađe pretvara u oružani otpor represiji, radikalni Palestinci optužuju predsednika zbog višegodišnje obaveštajne koordinacije sa Izraelcima, što je dosad sprečilo razne napade. Netanyahuova vlast je svojim postupcima u Jeninu dovela do toga da Palestinci suspenduju saradnju. Ne zna se po koga je bezbednosni vakuum opasniji.

Puca godinama stvarana iluzija stabilnosti. Netanyahu ponavlja da ne želi eskalaciju sukoba i tvrdi da je njegov desničarski Likud u stanju da garantuje bezbednost, ali poslednji događaji ga demantuju. Premijer sve jasnije daje do znanja da rešenje konflikta po međunarodno podržanoj formuli dve države ne samo da je malo verovatno već nemoguće.

Širenje i razvijanje jevrejskih naselja na svim delovima Erec Izraela – uključujući i Zapadnu obalu, na kojoj već živi pola miliona jevrejskih kolonista – jedan je od dva Vladina prioriteta koji potvrđuje zašto Palestinci ne veruju da je sa novim kabinetom moguće političko rešenje sedam decenija dugog sukoba.

SVIJET JE UZNEMIREN

Situacija se dramatično zaoštrava. Priprema se evakuacija stotina Palestinaca sa područja Masafer Yatta, na južnim obroncima Hebrona, kako bi se izgradio trenažni logor izraelske armije. Evropska komisija zahteva da Izrael plati reparacije jer su palestinske strukture izgrađene novcem iz fondova EU, ali vlast to ne zanima.

Ben-Gvir, koji traži da izraelski vojnici koji pucaju na Palestince dobiju pravni imunitet, naložio je da se Palestincima zabrani da slave izlazak svojih zatvorenika iz izraelskog zatočeništva i da se preduzmu stroge mere čak i ukoliko to podrazumeva upotrebu sile protiv članova njihovih porodica.

Zabranjene su palestinske zastave. Uklanja se ono malo što je ostalo od Osla, prvog sporazuma Izraela i Palestinaca iz 1993. Po slovu tog sporazuma, zastave PLO-a nisu zabranjene, a i Vrhovni sud Izraela je presudio da uklanjanje zastava nije prihvatljivo, sem u izuzetnim slučajevima.

Razmahnuta izraelska klerodesnica izrekla je sankcije palestinskoj vlasti koje uključuju zamrzavanje transfera 139 miliona šekela (40 miliona dolara). Novac od poreskih prihoda pripada Palestincima, ali se preusmerava porodicama žrtava palestinskog “terora”.

Šta očekivati od Netanyahua, koji je u nedavnom intervjuu izjavio da su Arapi proterali Jevreje sa biblijske Zemlje Izraela. Svet je uznemiren. Sekretar Blinken hoće da veruje u “horizonte nade”, ali emocije su se na obe strane rasplamsale. Da li su to sve signali da se “približavamo trećoj intifadi”, kako komentariše bivši premijer Yair Lapid.

Tekst je prenet sa portala Oslobođenje.

Click