Biljana Srbljanović – Incest sa šiškama

18. December 2022.
Počela sam da pratim rubriku "Šoubiz" tabloida Nova, tog "Peščanika" za "Eko četnike", iz ličnog razloga: od kako sam se usudila da kritikujem njihov mehanizam poslovanja i pornografsko i fake news "novinarstvo" postala sam im omiljena meta.
robin-worrall-FPt10LXK0cg-unsplash
Ilustracija. Foto: ROBIN WORRALL / Unsplash

Piše: Biljana Srbljanović

Napadaju me ciklično, uglavnom uobičajenom paletom laži i uvreda, ali sada je stvar eskairala.

Naime, nakon što sam objavila javno dostupnu informaciju da je urednik Nova. rs , Ratko Femić, kao doskorašnji urednik prorežimskog “Kurira”, bio i omiljeni “vloger” Aleksandra Vučića, kao da je nešto pogodilo živac. Posebno otkako sam pokazala da u online arhivi Kurira dan danas možete naći reportažu o svečanom dočeku Vučiča i zadovoljnom, a donekle stidljivom osmehu Femića, dok sluša kako je njegov “video blog” jedini sadržaj koji šef države verno prati, tabloid Nova – taj banjalučki “Reporter” takozvani fanzin Crvenih beretki za bejbi bumere Vračara, krenuo je u juriš na mene.

Ta vrsta rata tabloida, bilo režimskih ili opozicionih (sistem je identičan) se na primeru tabloida Nova, te Politike Ekspres za razočarane glasače DS-a, odlično može analizirati. Evo kako se vodi tabloidna hajka protiv ljudi: najpre se, po starom udbaškom principu, krene u potpunu devalvaciju targetirane ličnosti. Treba joj ukinuti dostojanstvo, identitet, čast, treba je srozati na objekat propagandne kampanje, a poništiti činjenicu da je ljudsko biće.

Prvi korak je uvek isti, ponize te tako što te smeste u sve što misle da je suprotno tvojim vrednostima, verovanju i životu. Tom metodom su, na primer, tekstovi o meni na portalu Nova, toj “Ćirilici” za uobražene žitelje Kruga dvojke, gurnuti u rubriku “Šoubiz”, jer je to tehnika iz kurikuluma medijske manipulacije posleratne Ozne, prema kojoj svet i dalje postoji u binarnim opozicijama. U tom smislu, obzirom na moje obrazovanje, zanimanje, zvanje i umetnost, urednik Nove, taj DJ Vučićević za glasače Vladete Jankovića, pomislio je da će me najviše poniziti ako me smesti u “prljavu” estradu. Nesreća je u tome što ta “Estrada” mnogo manje ponižava od rubrike “Politika”, u kojoj glavinja ipak največi ološ.

Jer, sto puta bih radije tresla ananas u čarapi sa Lepom Brenom i bila dostojanstvena kao i ona, nego što bih poželela da spadnem na nivo političara koje ovaj tabloid promoviše, za koje je Ibarska magistrala Fukoovo klatno, i to je najpristojnije što mogu da kažem.

Sledeći korak u ponižavanju i metaforičnom odstrelu se nadovezuje na ovo. O targetiranoj osobi tekstove ne piše neko, da kažemo, “poznat”: novinar sa reputacijom (makar i unutra zatvorenog sistema), neko ko se inače bavi temama zbog kojih se meta kampanje i gadja. Taj zadatak se prepušta novinarima koji su spremni da bespogovorno potpisuju klevete, laži, vulgarne uvrede ili prosto obične budalaštine, a na osnovu dobijenih teza i ključnih reči za upotrebi. Novinari koji na to pristaju, zapravo su i sami žrtve rukovodstva medija u kom rade, slabo plaćeni, eksploatisani, ponižavani da radno vreme provode krstareći cevovodom društvenih mreža, u potrazi za “statusima” koji imaju potencijal za skandal. Radnička klasa novinarstva, biva prisiljena da svojim radom, ali ne i odlukom, srozava srpsku medijsku scenu u najdublju rupu ispod rupe u kojoj već jeste.

U mom slučaju tako, najdraži Vučićev vloger Ratko Femić, taj Baka Prase za kupce “Danasa”, bira da za mene zaduži podredjenu saradnicu koja je do sada pisala tekstove pod naslovima “Imala sam incest sa šiškama”, “Najveće provale na estradi”. I šta ona da radi? Da ga odbije, ne može. Da piše o meni normalno, niti zna, niti je zanima. Ja jednostavni nisam u polju njene ekspertize. Onda dodjemo do toga da urednik ponižava saradnicu dajući joj zadatak da ona ponižava mene, a sve zajedno da unizi sopstvene čitaoce, pretvarajući ih u masovne žrtva poganog, pozno kapitalističkog, medijskog sistema koji je organizovan kao tržište na kome prisustvujemo sukobu dva krupna kapitala, a sve ubedjujući ih da vode veliku i važnu borbi protiv režima.

I sad, novinarka što je dobila u zadatak da piše gotovo komične gluposti o meni, a da bi me biznis model pod imenom Nova tačka rs, taj kredit u Švajcarcima za vikendicu u Grockoj, ponizio i diskurzivno likvidirao, veća je žrtva svog nemoralnog poslodavca nego što ću ja ikada biti. Za njom će ostatiti naslovi kao što su “Ti si bez blama Biljana” što je pisala jer mora. Za urednikom Ratkom Femićem, ostaće vlogerski opus i sećanje kako je do skora bio Zorannah za Aleksandra Vučića. Za svima njima ostaće jedna raspala, ponižena, opustošena i primitizovana medijska scena. A za mnom, taman da ostane samo to što oni objavljuju o meni – i to će ipak biti svedočanstvo kakvo je bilo ovo medijsko-profitersko doba.

Tekst je prenet iz štampanog izdanja Blica.

Click