Obezbeđen deo neophodne opreme za rad tri ženska udruženja

6. February 2020.
U okviru projekta „Osnaživanje žena na tržištu rada i razvoja malih biznisa“ nabavljena je neophodna oprema za funkcionisanje i razvoj tri socijalna preduzeća u Somboru, Sremskoj Mitrovici i Pančevu.
IMG_20200128_152752842-1-_1580995165

Za potrebe Udruženja „Ruke“ iz Pančeva koje se bavi proizvodnjom ekoloških cegera i proizvoda od tekstila, a koje okuplja bivše i sadašnje korisnice Sigurne kuće Pančevo nabavljena je šivaća mašina „Juki“ koja ubrzava proizvodni proces, kao i duvaljka za čišćenje mašina i srednji krojački nož.

Udruženju „Mitrovačka dobra bašta“ iz Grgurevaca, čija je primarna delatnost proizvodnja zdravih namaza, džemova i sokova, kupljena je pasirka koja će ženama olakšati proizvodnju i omogućiti povećanje proizvodnih kapaciteta, kao i druga manja kuhinjska oprema sa kojom će žene iz „Mitrovačke dobre bašte“ lakše, brže i kreativnije dolaziti do originalnih receptura.

„Somborskoj dobroj bašti“ u Stanišiću iz projekta su obezbeđeni stolovi za rasad, kao i grejači stolova. Kako je delatnost ovog udruženja orijentisana na uzgajanje čeri paradajza po organskim principima i preradu istog, donacija će omogućiti da žene same proizvode rasad što će umanjiti proizvodne troškove, dok će prodajom dela rasada biti obezbeđen dodatni prihod za žene iz „Somborske dobre bašte“.

U narednom periodu u sva tri ženska preduzeća biće organizovane radionice specifičnih veština – šivenja, krojenja, tkanja, veza, recepture, prerade voća i povrća, upotrebe uređaja i proizvodne opreme u preradi hrane, itd. Radionice su namenjene ženama okupljenim oko udruženja, ali i svim drugim zainteresovanim ženama sa teritorija pomenutih gradova koje žele da uz stručnu podršku usavrše postojeće ili steknu nove veštine i osnaže svoje kapacitete za zaposlenje ili pokretanje sopstvenog posla.

Projekat sprovodi Fond B92, a podržan je od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“ koji finansira Evropska unija.

Click