Na mom radaru Milan Đorđević

24. June 2024.
67561d748638ef58c33cf30150842e9e0

Izvor: Novi magazin

Milan Đorđević (Srbobran, 1978), profesor filozofije u Srbobranu. Objavljivao je tekstove u časopisima: Republika, Nova misao, Letopis Matice srpske, Polja, Interkulturalnost itd. Kourednik je dvojezične zbirke pesama Milana Dunđerskog Pesnik je poput Prometeja/A költő akár Prométheusz. Na njegovu inicijativu Narodna biblioteka Srbobran je 2019. ustanovila jugoslovensku omladinsku pesničku nagradu „Milan Dunđerski“, koja se dodeljuje svake godine za umetnički najuspeliju i humanistički misaono najdublju neobjavljenu pesmu napisanu na srpskom, mađarskom, hrvatskom, bunjevačkom, crnogorskom i bosanskom jeziku. Objavio je knjige Rokenrol u opštini Srbobran 1962–1976 i Subverzija i isceljenje: umetnost Andreja Tišme.

 

Istorija Roma u Srbobranu

U petak 21. juna, tačno u podne, predstaviću u srbobranskom Pozorištancu, javnosti moje opštine i pokrajine, istraživački projekat o prošlosti i sadašnjosti Roma u mom naselju, inače prvi takve vrste, koji sam realizovao u okviru obogaćenog jednosmenskog rada sa učenicima Gimnazije i stručne škole „Svetozar Miletić“. Biće prikazan dokumentarac o istoriji Roma u Srbobranu, u trajanju od sat i dvadeset minuta, koji je novinarska sekcija naše škole snimila i montirala u saradnji sa romskom redakcijom RTV, a posetioci će moći da pogledaju i malu izložbu fotografija romskog naselja Jamure. Moja koleginica sa studija Slavica Denić, urednica romske redakcije, održaće predavanje o postojbini Roma i njihovom doseljavanju na Balkan i Srbiju.

 

Borba protiv istorijskog revizionizma

Privodim kraju rad na rukopisu moje nove knjige Obnova utopije: SFRJ i nova levica, koju će objaviti Most Art Jugoslavija iz Zemuna, u saradnji sa Muzejom Jugoslavije, od koga smo dobili fotografije za ilustraciju. Sav prihod od prodaje knjige biće uplaćen novosadskoj Solidarnoj kuhinji, koja radi u sklopu Združene akcije Krov nad glavom. Knjiga predstavlja doprinos borbi protiv vladajućeg desničarskog istorijskog revizionizma, bez idolatrijskog odnosa prema Drugoj Jugoslaviji, ali i buđenje njenog utopijskog potencijala i nade za stvaranje nove, istinske leve alternative poretku u njenim republikama, pretvorenim u kolonije. U tom mom velikom i dugotrajnom poduhvatu, učestvovalo je mnogo meni dragih ljudi, a naročito se ovom prilikom zahvaljujem recenzentima Dušku Radosavljeviću, Ivici Mladenoviću i Zlatku Pakoviću.

 

Kun i Šugar

Ako ste u mogućnosti posetite izložbu Kun: umetnik – radnik – borac, u galeriji SANU, koju su Mišela Blanuša, Vida Knežević i Ana Panić, sjajno autorski osmislile i realizovale povodom 120 godina od rođenja ovog velikog socijalističkog revolucionara i umetnika, a obavezno obratite pažnju i na knjigu Nikola Mikloš Šugar: psihoanalitičke studije, članci i kritike 1925-1941, koju su priredili Srđan Damnjanović i Borislav Mikulić, a uskoro će je objaviti beogradski Institut za filozofiju i društvenu teoriju.

 

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click