Španija: Ronda – gradić na steni, u srcu Andaluzije

30. March 2021.
Sunce i letnja vrelina, bela sela na vrhovima brda i napuštene crne metalne konstrukcije - reklame koje iz daleka liče na nepomične prave bikove, pravilni zasadi najvećih maslinjaka na svetu i rasute plantaže badema, tipična su slika najtoplijeg – centralnog dela Andaluzije.

Piše: Ivana Dukčević

U srcu Andaluzije – na nadmorskoj visini od 750 metara, nalazi se gradić Ronda, koji tokom letnje sezone svakog dana poseti priličan broj turista. Najveći broj njih u okviru izleta, letujući na turistički najrazvijenijoj obali Španije – Kosta del Sol (Costa del Sol). Razlog posećenosti Ronde leži ponajviše u samom položaju gradića, čiji se krajolik može svrstati u svojevrsno čudo prirode.

Čitav grad smešten je na vrhu dve impozantne, izuzetno visoke i prostrane krečnjačke stene, sa kućama tik do ivice koje gotovo da vise nadomak provalije visine oko sto dvadeset metara. Nalik grčkim Meteorima, samo se umesto jednog manastira ovde na dve ogromne stene smestio čitav grad, a između njih – most Ponte Nuevo (sazidan 1793) koji ih povezuje. Posmatranje bezdana ispod mosta, na dubini od preko stotinu metara jedna je od glavnih atrakcija Ronde. U provaliji, u kanjonu El Taho (El Tajo) sa nedovoljnom količinom vode bori se polupresahla rečica Gvadalevin (Guadalevin).

Odlomak iz knjige “Umetnost putovanja“, u izdanju Samizdata B92.
Ivana Dukčević je magistar primenjenih umetnosti, fotograf i putopisac, kreator samostalnih putovanja i autor stranica umetnostputovanja.rs.

Popularnosti Ronde doprineli su Ernest Hemingvej i Orson Vels, koji su jedno vreme proveli u gradiću pišući i šireći glas o njegovoj specifičnoj lepoti. U legendarnom romanu “Za kim zvona zvone”, Hemingvej je opisao događaj iz Španskog građanskog rata koji se po njegovoj zamisli odigrao u Rondi. U novijem od dva dela Ronde, u neposrednoj blizini mosta Puente Nuevo nalazi se čuvena korida Plaza de Toros de Ronda, ili Plaza la Tradicional Corrida Goyesca iz 1784. godine, najstarija kružna korida Španije još uvek u upotrebi i jedna od tri najznačajnije u zemlji. Veliki ljubitelj koride, Hemingvej je i iz ovog razloga voleo Rondu.

Neki se možda sećaju dve „opasne“ Španjolke, članice pop grupe “Azucar Moreno“, koje su 1990. u Zagrebu pesmom “Bandido” predstavljale Španiju na izboru za Pesmu Evrovizije. Institucija romantičnog bandita – odmetnika koji su harali južnom Španijom tokom XIX veka, ponegde je još uvek živa. U Rondi postoji muzej ove neobične tematike (Museo del Bandolero), sociološkog fenomena nekadašnje Andaluzije koji čuva sećanje na “bandolerose” – krijumčare, hrabre lopove i drumske razbojnike, kao i romantične legende koje su o njima stvorili zapadni pisci koji su tokom XIX veka putovali ovim krajevima.


 

Click