Milošević: Počinitelji ratnih zločina da odgovaraju bez obzira na nacionalnost

8. October 2020.
Potpredsednik Vlade Hrvatske iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), Boris Milošević izjavio je povodom hapšenja zbog ratnog zločina na "Ovčari" kod Vukovara 1991, da počinitelji ratnih zločina treba da odgovaraju bez obzira na nacionalnost počitelja ili žrtve.

“Svi bez diskriminacije treba da odgovaraju”, rekao je Milošević novinarima u Zagrebu uoči sednice Vlade.

On je dodao da nema detaljnih informacijama o privodjenjima, osim onih iz medija.

“Očekujem da pravosudje istražuje sve ratne zloine na području cele Hrvatske, kako u istočnoj Slavoniji tako i tamo gde smo nedavno bili, u Varivodama i Gruborima, gde takodje počinitelji nisu pronadjeni i da se pokušaju pronaći”, naglasio je Milošević.

Na pitanje novinara pokušava li Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) putem hapšenja da povrati vlast u Vukovaru, Milošević je odgovorio da ne veruje da se radi o tome.

On je rekao i da hapšenja neće dovesti u pitanje saradnju SDSS I HDZ.

Potpredsednik Vlade i ministar veterana Tomo Medved pozdravio je u izjavi novinarima privodjenje osoba osumnjičenih za ratne zločine i podsetio da krivično delo ratnog zločina ne zastareva.

“Ovo je i pokazatelj odgovornosti i ozbiljnosti države u odnosu prema žrtvama. Svi oni koji su počinili ratne zločine ne mogu mirno da spavaju i neće mirno spavati”, istakao je Medved.

On je naveo I da je u poslednje tri godine više od 50 osoba uhapšeno i procesirano zbog ratnih zločina.

U Negoslavcima kod Vukovara juče je privedeno više osoba, a protiv dvojice hrvatskih državljana (1948. i 1963.) podnete su krivične prijave zbog ratnog zločina nad hrvatskim zarobljenicima na “Ovčari” kod Vukovara 1991.

MUP je jutros saopštio da su osumnjičeni kao pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, 20. novembra 1991. na prostoru poljoprivrednog dobra Ovčara zajedno s više osoba grubo fizički zlostavljali veći broj osoba koje su u statusu zarobljenika dovezene iz bolnice u Vukovaru.

Sumnja se da su dvojica osumnjičenih bili medju pripadnicima koji su formirali tzv.”špalir” kroz koji su zarobljenici dolaskom na Ovčaru morali da prodju.

U noći izmedju 20. i 21. novembra 1991. godine na “Ovčari” je ubijeno oko 250 ranjenika iz vukovarske bolnice.

Click