Skupovi zbog zagađenja vazduha 5. februara širom Srbije

27. januar 2020.
Borba za čist vazduh nastavlja se 5. februara kada će istovremenim protestima i akcijama u velikom broju gradova Srbije građani zahtevati čist vazduh i zdravo i bezbedno okruženje.
VREME
Foto: BETAPHOTO/ANA SLOVIC

Nakon protesta organizovanog u Beogradu, na kome je više hiljada građana iskazalo svoje nezadovoljstvo nebrigom vlasti, Inicijativa Ne davimo Beograd i Građanski front pozivaju organizacije i pojedince i iz drugih gradova koji se u svojim sredinama bore protiv zagađenja, da udruže snage i da se uključe u borbu za čist vazduh. U ovom trenutku planirani su skupovi i akcije u Valjevu, Smederevu, Nišu, Kraljevu, Novom Sadu, Požegi, Vlasotincu, Kuli, Apatinu, Užicu, Gornjem Milanovcu, Inđiji i Beogradu, a organizacije i pojedinci se i dalje mogu javiti preko sajta https://zacistvazduh.org ukoliko žele da se pridruže akciji.

Zahtevaju se konkretne mere protiv zagađenja u našim gradovima obzirom da se sve češće nalaze na vrhu liste najzagađenijih gradova sveta. Organizatori smatraju da je zdravlje građana ugroženo nebrigom i kontinuiranim igorisanjem upozorenja, merenja i analiza koja jasno govore da se radi o ozbiljnom problemu koji se neće sam od sebe rešiti. Podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 7.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima iz vazduha, što je drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha.

Na sajtu https://zacistvazduh.org se mogu pratiti detalji oko broja gradova, organizacija i pojedinaca koji su se uključili u borbu za čist vazduh. Podsećamo da je peticiju kojom se zahtevaju konkretne mere protiv zagađenja potpisalo skoro 15 hiljada građana.