PEN International: Osude pretnji smrću Dinku Gruhonjiću

29. March 2024.
"PEN poziva srpske vlasti da poštuju svoje nacionalne i međunarodne obaveze u očuvanju prava na slobodu izražavanja i hitno osiguraju zaštitu Gruhonjića i ostalih nezavisnih pisaca i novinara"
PEN-izvestaj-foto-PEN-international

Izvor: Autonomija

„PEN INTERNATIONAL osuđuje rastuće pretnje smrću protiv pisca i naučnog radnika Dinka Gruhonjića i poziva srpske vlasti da učine sve što je u njihovoj moći da privedu počinitelje pravdi. Situacija za slobodu izražavanja u Srbiji je na kritičnoj tački. Opasan ciklus nekažnjivosti za zločine protiv pisaca i novinara – koji hrabri počinitelje i podstiče dalje pretnje i napade – mora jednom zauvek da prestane“, rekla je Ma Tida, predsednica Odbora PEN International-a za pisce u zatvoru.

PEN u današnjem saopštenju izražava duboku zabrinutost za sigurnost pisca i naučnog radnika Dinka Gruhonjića, koji je meta opasnog medijskog blaćenja, uključujući pretnje smrću. PEN poziva srpske vlasti da poštuju svoje nacionalne i međunarodne obaveze u očuvanju prava na slobodu izražavanja i hitno osiguraju zaštitu Gruhonjića i ostalih nezavisnih pisaca i novinara koji su sve više meta zbog svojih kritičnih stavova. Svi odgovorni za zločine protiv pisaca moraju biti privedeni pravdi.

Dodaje se i da se Dinko Gruhonjić, novinar, pisac i predavač na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, u Vojvodini, suočava sa sve većim uznemiravanjem, blaćenjem i pretnjama smrću od 14. marta 2024. godine, nakon objavljivanja montiranog videa u kojem je Gruhonjić nepravedno predstavljen kao osoba koja pozdravlja deljenje imena sa Dinkom Šakićem, koji je osuđen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Drugom svetskom ratu. 21. marta, nepoznate osobe su napisale preteće grafite na ulazu u njegovu kuću, navodeći: „Dinko – Šakiću, za večni dom si spreman“. Istog dana, otkriven je njegov lični broj telefona, što je rezultiralo primanjem brojnih pretnji smrću. Nacionalne i međunarodne organizacije pozvale su srpske vlasti da privedu odgovorne pravdi.

Međunarodni PEN saznaje da, uprkos podnošenju formalne prijave, organi reda još uvek nisu pokrenuli temeljnu istragu u vreme pisanja ovog saopštenja. Studenti koji su javno podržali Gruhonjića takođe su prijavili primanje pretnji smrću, dodaje se.

„Dinko Gruhonjić je među nekoliko pisaca i novinara u Srbiji koji su u povećanom riziku zbog svojih nezavisnih i kritičkih izveštavanja. Među njima je i srpski pisac i novinar Marko Vidojković, koji je posebno govorio 21. marta 2024. godine o svojoj situaciji i široj situaciji u Srbiji na panelu povodom lansiranja Međunarodne PEN liste slučajeva progonjenih pisaca za 2023/2024. Pisac i akademik Jovo Bakić, koji je bio meta srpskih vlasti i pristalica vlade već godinama, ponovo je bio žrtva medijskog blaćenja u pro-vladinim medijima nakon objavljivanja montiranog videa 12. marta 2024. godine, što je rezultiralo obnovljenim verbalnim napadima od strane bivše srpske premijerke i predsednice Narodne skupštine Srbije, Ane Brnabić. PEN International poziva na prekid nastavka uznemiravanja i ciljanja Vidojkovića i Bakića“, zaključuje se u saopštenju.

 

Tekst je prenet sa portala Autonomija.

Click