Hemofarm i Hemofarm fondacija odlikovani poveljom Srpskog filantropskog foruma za razvoj dobročinstva i solidarnost u godini bitke protiv koronavirusa

16. November 2020.
“Poslovna zajednica u Srbiji tokom pandemije pokazala je izuzetnu humanost i kroz brojne donacije našem zdravstvenom sistemu postala značajan stub u odbrani zdravlja naših građana.
RAS_0121
Suzana Đorđević direktorka Hemofarm fondacije, Veran Matić direktor Srpskog filantropskog foruma i Sanda Savić direktorka korporativnih poslova i komunikacija kompanije Hemofarm

Pandemija je ujedinila razne aktere i uspostavila jedinstvo u borbi protiv koronavirusa – lekari, medicinske sestre i tehničari, nemedicinsko osoblje, sada su za partnere imali veliki broj kompanija koje su iskreno i sa punim razumevanjem podržavali njihove napore. Hemofarm je pomogao izuzetno vrednom donacijom medicinske opreme, ali i time što je zahvaljujući svojim zaposlenima radom 24/7 u vanrednim okolnostima proizveo dovoljno lekova za građane u Srbiji“, izjavila je Sanda Savić, direktorka korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji Hemofarm povodom priznanja Srpskog filantropskog foruma i Fonda B92 za izuzetan doprinos u borbi protiv koronavirusa kao i za razvoj dobročinstva i filantropije.

Farmaceutska kompanija Hemofarm, osnovana pre 60 godina u Vršcu, danas je lider na farmaceutskom tržištu u Srbiji i regionu i najveći srpski izvoznik lekova. Kao  deo nemačke Štada grupe, jedne od najvećih generičkih farmaceutskih kompanija u Evropi, Hemofarm je do danas unapređivala sopstveno poslovanje kroz stalnu modernizaciju pogona i primenu najsavremenije tehnologije u proizvodnji lekova.

Hemofarm tokom Covid19 pandemije

Glavni zadatak kompanije tokom pandemije bio je da obezbedi sigurne uslove za rad zaposlenih u proizvodnji i da omogući nesmetano snabdevanje tržišta lekovima kako pacijenti ne bi ostali bez svojih terapija. Proizvodnja u Hemofarmu radila je 24/7, a rezultat je bio dovoljno lekova za sve pacijente – kako one koji su oboleli od koronavirusa kao i za hronične pacijente.

Međutim, uz danonoćnu proizvodnju lekova, Hemofarm je nastavio i da pruža podršku zajednici. Kako bi dodatno pomogli institucijama, lekarima i zdravstvenim radnicima, Štada grupa i njena članica Hemofarm obezbedili su pomoć za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru u vidu 150 monitora za praćenje stanja pacijenata. Kompanija je odlučila da donira 110 monitora za praćenje stanja pacijenata nemačkog proizvođača Dreger (Draeger) bolnicama u Srbiji, 30 Bosni i Hercegovini i 10 Crnoj Gori. Reč je o donaciji vrednoj 45 miliona dinara i to upravo zemljama u kojima Hemofarm ima svoje proizvodne pogone.

Osim kompanije Hemofarm, ovogodišnji laureat je i Hemofarm fondacija koja je, sprovodeći svoju dugogodišnju misiju BRINEMO O ZDRAVLJU LJUDI, na početku krize donirala pet miliona dinara Vršcu i Šapcu, gradovima u kojima se nalaze proizvodni pogoni kompanije Hemofarm, za borbu protiv pandemije COVID-19 i podršku najugroženijem stanovništvu.

“Od samog osnivanja, glavni cilj Hemofarm fondacije bila je briga o zajednici, kako kroz programe stipendiranja i usavršavanja, brojne donacije i kampanje, tako i pružajući različite vrste podrške onda kada je ona najpotrebnija. Uvek smo se trudili da budemo partner od poverenja i neko ko brine o lokalnoj zajednici u kojoj posluje, ali i šire – na nacionalnom i regionalnom nivou. Upravo zato je i naša pomoć Vršcu i Šapcu, gradovima u kojima se nalaze proizvodni centri Hemofarma, tokom pandemije od važnosti, jer ukazuje na ono što nam je u ovom trenutku najvažnije – da sačuvamo zdravlje građana, pomognemo institucije i zajedničku borbu protiv Covid19 virusa”, naglasila je Suzana Đorđević, direktorka Hemofarm fondacije, na događaju koji je održan u beogradskoj Botaničkoj bašti.

Tokom marta i aprila ove godine, Fondacija je svoj rad usmerila i na informisanje javnosti o merama zaštite zdravlja od korona virusa i psiho-socijalnu podršku kroz tribine „Na kafi sa psihologom“blogove psihologa i psihoterapeuta na temu očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja.

Hemofarm fondacija od 1993. godine kada je osnovana do danas brine o zdravlju ljudi, podiže kvalitet usluga u zdravstvenom sistemu Srbije i uspostavlja javno-privatna partnerstva u cilju poboljšanja kvaliteta života u lokalnoj zajednici. Za 27 godina postojanja, kroz programe zdravlja, obrazovanja, kulture sprovedeno je više od 2.200 aktivnosti u vrednosti od oko 13 miliona evra, a samo kroz Program za obrazovanje podržano je oko 3.500 mladih ljudi, budućih nosilaca pozitivnih promena u društvu.

U proteklih pet i po godina, Hemofarm fondacija je za svoj rad nagrađena sa ukupno 24 priznanja, uključujući STADA Best Practice Award, a 2017. godine je proglašena vodećom fondacijom u Srbiji.

Za 27 godina postojanja, Hemofarm fondacija realizovala je 2.200 aktivnosti u vrednosti od 13 miliona evra. Ulagali su u kliničko-bolničke centre, domove zdravlja, podržali 3.480 mladih, budućih lidera u zajednicama, ustanovili Nagradu za izuzetnost kao podršku idejama i projektima pojedinaca, organizacija i institucija koji menjaju lice društva na bolje.

I ja sam donor. Jer navijam za Srbiju

Značajni i u javnosti najviše prepoznati projekti Hemofarm fondacije su  kampanja „Svim srcem“, koja je samo u periodu od 2015. do 2019. godine realizovala program podrške za više od 50 zdravstvenih institucija u Srbiji, kampanje o doniranju i transplantaciji organa „Najvažniji poziv u životu“ i „I ja sam donor. Jer navijam za Srbiju“ čiji je cilj povećanje broja donora u Srbiji.

Na inicijativu Hemofarm fondacije, usvojen je Zakon o presađivanju ljudskih organa i ustanovljen Nacionalni dan donora – 6. jun.

Realizovane su brojne akcije Ljudi Ljudima u kojima se učestvovali zaposleni Hemofarma i Fondacije od dobrovoljnog davanja krvi, akcija ozelenjavanja do prikupljanja različite humanitarne pomoći za najugroženije stanovnike Srbije.

Podrška Hemofarma zdravstvenom sistemu

U januaru ove godine, kompanija je donirala dodatnih 20 medicinskih kreveta sa pratećom opremom i antidekubitalnim dušecima Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije, u vrednosti od 5,6 miliona dinara. Ovo je jedna od brojnih donacija ove kompanije zdravstvenim ustanovama u Srbiji, koja je samo tokom 2019. godine podržala njihov rad kroz pomoć u opremi i lekovima u vrednosti od čak 20 miliona dinara.

Srpski filantropski forum kao deo Koalicije za dobročinstvo koju čine i Fondacija Ana i Vlade Divac, Trag fondacija, Smart kolektiv, Forum za odgovorno poslovanje, Privredna komora Srbije i Katalist Balkans, uz podršku Saveta za filantropiju Vlade Srbije, ustanovio je Nacionalni  dan davanja 9.oktobar (rođendan Mihajla Pupina). Ove godine Srpski filantropski forum odlikovao je kompanije, fondacije, nevladine organizacije i pojedince za akciju protiv kovidvirusa u okviru koje je prikupljeno preko 1.8 miliona eura pomoći zdravstvenom sistemu i za pomoć akciji Srbija bez barijera u okviru koje su prikupljena sredstva za pristupačnost bazena u Šapcu kao i oprema za Nacionalni prevodilački centar za znakovni jezik. Nacionalni dan davanja realizovan je po treći put u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka Agencija za međunarodni razvoj USAID.

Click