Telekom Srbije odlikovan poveljom za izuzetan doprinos razvoju filantropije

12. November 2020.
Na ovogodišnjoj svečanosti povodom obeležavanja Nacionalnog dana davanja, pod sloganom „Srbija bez barijera“, Telekomu Srbija uručena su dva priznanja: Povelja za izuzetan doprinos tokom pandemije izazvane virusom COVID-19 i Povelja za izuzetan doprinos akciji „Srbija bez barijera“ i razvoj dobročinstva i filantropije.
Telekom Srbija AD Jelena Đondović
Jelena Đondović iz Telekoma prima priznanje Srpskog filantropskog foruma

Solidarnost i posvećenost, ključne vrednosti koje inače u svom poslovanju neguju kompanija Telekom Srbija i njeni zaposleni, i ovaj put su bile presudne za bolje povezivanje sa zajednicom i efikasnije rešavanje izazova nastalih usled epidemije.

Udruženju „Gea“ iz Pirota Telekom Srbija je obezbedio sredstva za projekat „Granica ne postoji“ za prevazilaženje barijera za decu sa posebnim potrebama i njihovo uključivanje u društveni život zajednice, a Asocijacija za razvoj Kladova „ARK“ dobila je donaciju kompanije u cilju opremanja prostorija i nabavke rolo rampe.

Nabrojane aktivnosti predstavljaju samo deo primera dobre prakse  kojima kompanija Telekom Srbija ostvaruje svoju posvećenost  potrebama zajednice u kojoj posluje i  posvećenost razvoju društva i dobrobiti njegovih članova.

U tom procesu kompanija sledi strategiju društveno odgovornog poslovanja i pažljivo bira projekte i partnere sa kojima deli iste vrednosti. Doprinos razvoju talenata, ulaganje u generacije mladih i unapređenje uslova za sticanje znanja nalaze se u fokusu društveno odgovornih aktivnosti Telekoma Srbija,  tako da se više od 50 odsto budžeta za donacije izdvaja upravo za projekte koji se odnose na obrazovanje i na podršku tehnološkom preduzetništvu.

Ulaganje u zajednicu Telekom Srbija realizuje i kroz brojne humanitarne akcije i projekte iz oblasti zdravstva, socijalne zaštite, ekologije, nauke, kulture, uz uverenje da je samo na taj način, u partnerstvu sa zajednicom, moguće pokrenuti pozitivne promene u društvu od kojih će svi imati koristi.

Telekom Srbija u borbi protiv Covid-19

Epidemija koronavirusa Covid-19 uticala je na sve segmente društva, a institucije i korporacije hitno su preduzele neophodne mere iz svog domena radi ublažavanja štetnih efekata i kako bi pomogle u iznalaženju rešenja za njeno otklanjanje. Kao kompanija sa dugom tradicijom filantropskih aktivnosti, Telekom Srbija je još u početnoj fazi borbe protiv virusa podržao nastojanja zdravstvenih institucija da efikasno odgovore na epidemiju. Obezbeđena je donacija od 20 miliona dinara za zdravstveni sistem u Srbiji. Sredstva su, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, dodeljena Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS, Kliničkom centru u Nišu i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo u Novom Sadu. Svakoj od ovih zdravstvenih ustanova kompanija je donirala po pet miliona dinara za nabavku testova na Covid-19, reagenasa, medicinske i druge opreme potrebne u toku trajanja epidemije.

Od pojave koronavirusa u Srbiji, zaposleni Telekoma Srbija i Supernove u koordinaciji sa lokalnim civilnim službama, kao volonteri, pomagali su ugroženim sugrađanima, a posebnu pažnju kompanija je posvetila osetljivijim i posebno ugroženim grupama stanovništva kroz kampanju „Pomozimo im da ostanu kod kuće“ koju je realizovala sa Supernovom i agencijom Red Communication. Kampanju sa apelom za pomoć našim najstarijim sugrađanima kojima je zbog rizika od virusa preporučeno da ostanu u svojim domovima, podržale su brojne poznate ličnosti iz sveta umetnosti, kulture, sporta. Pored ovog vida podrške, Telekom Srbija i Supernova su sugrađanima starijim od 65 godina omogućili nesmetano korišćenje svih usluga i ako tokom trajanja vanrednog stanja ne plate račune.

Kompanija se spremno uključila i u različite inicijative partnerskih organizacija i institucija.

Pored novčanih i donacija u uslugama, Telekom Srbija je dodatno omogućio besplatno korišćenje određenih usluga. U nastojanju da građanima olakša period izolacije i provođenje dodatnog vremena u svojim domovima, kompanija je odmah po proglašenju vanrednog stanja otključala veliki broj dodatnih kanala na platformama mts televizije u periodu od 13. marta do 30. juna. Na taj način, korisnicima je omogućeno da vreme provedeno kod kuće uz male ekrane bude ispunjeno dobrim TV sadržajima. Pošto smo u tom periodu svi bili upućeni na veće korišćenje digitalnih kanala komunikacije, mts je svojim korisnicima omogućio i fleksibilnije korišćenje mobilnog interneta.

Takođe, Telekom Srbija je donirao Prihvatilištu za decu Beograda neophodna sredstva za nabavku i postavljanje tunela za dezinfekciju, kako bi ta ustanova koja pruža smeštaj i brigu o deci imala uslove za bezbedan rad tokom epidemije korona virusa. Postavljanje takozvanog dezo-tunela ispred zgrade omogućiće svakodnevno funkcionisanje i sigurne ulaske u prostorije Prihvatilišta i doprineće čuvanju zdravlja korisnika i zaposlenih u toj ustanovi.

Nacionalni dan davanja realizuje Srpski filantropski forum sa Koalicijom za dobročinstvo koju čine Fondacija Ana i Vlade Divac, Trag fondacija, Smart kolektiv, Forum za odgovorno poslovanje, Privredna komora Srbije, Srpski filantropski forum i Katalist Balkans.

Realizuje se u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka Agencija za međunarodnu saradnju USAID.

Click