Protest “Mame su zakon” u nedelju u Novom Sadu

Javni ServisOktobar 29, 2018
mame-su-zakon2-protest-300x142-1.jpg

U Novom Sadu u nedelju, 4. novembra biće održan protest Inicijative “Mame su zakon”, na kom će okupljeni tražiti izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodice sa decom, zbog kojeg neke od porodilja primaju veoma male mesečne naknade.

 

Osim protesta biće održana i izložba eksponata “NevidljivaRadnica” koji predstavljaju komentare žena na društvenim mrežama o tome koliko imaju radnog staža koji nigde nije evidentiran i koji ih čini nevidljivom radnicom.

Kako su iz inicijative saopštili, protestom i izložbom žele da ukažu da žene veoma male naknade pa čak i svega 1.000 dinara dobijaju jer nemaju dovoljno meseci radnog staža i to, između ostalog, i zato jer su pre toga dugo radile neprijavljene.

Iz inicijative navode i da žene često nemaju gde da rade i da prolaze kroz različite vidove diskriminacije prilikom traženja posla.

“Za mame koje pogađa loša primena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom vreme je luksuz i one zahtevaju hitne izmene odredbi koje su loše osmišljene i koje njih i njihove porodice ostavljaju na ivici egzistencije”, ističu iz inicijatve.

Protest i izložba biće održani u nedelju na Trgu Slobode u 15.00.


Članak je prenet sa ove stranice.