Poštovani, sajt je u fazi razvoja. Mogući su problemi u prikazu.

Bešlin: Ne postoje uslovi za fer i poštene izbore

August 9, 2019

 

„Od diskriminatornog zakona, po kojem je Srbija jedna izborna jedinica, što je rezultiralo nereprezentativnošću, do lošeg sistema finansiranja, gde su stranke ostavljene da se snalaze u sivoj i crnoj zoni za finansiranje, jer su budžetska sredstva smanjena. Smanjenjem budžetskih dotacija za političke partije, otvoren je prostor za korupciju“, rekao je Bešlin.

Dodao je da je i da je već svakodnevna praksa, kako je ocenio, kupovina glasova, pritisci na birače, nefunkcionisanje regulatornih tela.

Bešlin je nakon današnjeg sastanka predstavnika vlasti i opozicije rekao da je sve te izborne anomalije „prethodna vlast uspostavila kao praksu, a aktuelna vlast brutalizovala i usavršila“.

„ i pravila igre i to će imati dugoročne loše posledice po čitavo društvo“, ocenio je Bešlin.

On je zahvalio organizatorima današnjeg sastanka što su organizovali takav skup, za koji je rekao da je bio „dragocen u pokretanju ozbiljnog dijaloga“.

„, nismo bili nikada, ali poslednjih godina on je zaista onemogućen i zbog toga ovaj napor smatram važnim. U društvu u kome nema dijaloga, u kome su institucije urušene, uvek imate mogućnost da političke borbe i neslaganja završe u nasilju“, rekao je Bešlin.

On je dodao da zbog toga postoje izbori, institucije i procedure da se razlike među političkim akterima ne bi rešavale nasilnim metodama.

Podelite ovu stranicu!


Članak je prenet sa ove stranice.

Članak je prenet sa ove stranice.