U Zaječaru obeležen Svetski dan pozorišta

Javni ServisMart 28, 20196min0
predstavabliskost_svetskidanpozorista_zajecaronline_poruka-1-1280x720.jpg
Čitanjem poruke slavnog režisera i dramskog pisca sa Kube Karlosa Seldrana, kao i izvođenjem predstave „Bliskost“ obeležen je Svetski dan pozorišta u Zaječaru.

Čitanjem poruke slavnog režisera i dramskog pisca sa Kube Karlosa Seldrana, kao i izvođenjem predstave „Bliskost“ obeležen je Svetski dan pozorišta u Zaječaru.

Pred zaječarskom publikom, poruku Karlosa Seldrana pročitala je glumica Viktorija Arsić.

„Pozorište je zasebna zemlja, jedna velika teritorija koja obuhvata čitav svet, te ne mora da se udalji, niti da ode sa mesta na kojem se nalazi, ne mora da trči niti da se pomera.

Pozorišna tradicija je, horizontalna i niko ne može da tvrdi da je teatar na bilo koji način u centru sveta, u određenom gradu ili u nekom privilegovanom zdanju.

Pozorište, kako ga ja doživljavam, prostire se po nevidljivim geografskim prostorima koji jednim činom objedinjuju pozorišnu umetnost“, navodi se u ovogodišnjoj poruci pročitanoj povodom Svetskog dana pozorišta.

Viktorija Arsić, glumica; FOTO: zajecaronline.com

Ansambl Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ izveo je predstavu „Bliskost“ Patrika Marbera, u režiji Snežane Udicki. Predstava je i ovog puta nagrađena gromoglasnim aplauzom.

Svetski dan pozorišta se obeležava na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta od 1961. godine. Na taj dan teatri širom sveta organizuju razne manifestacije. Najvažnija među njima je tradicionalna poruka, koju uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda.

Iz zaječarskog teatra najavljuju uskoro i rad na novim predstavama, kao što su polu-mjuzikl „Đelem, đelem“, u kom će igrati članovi iz Udruženja Roma, a radiće se i na predstavi „Trojanke“ u režiji Nebojše Bradića. Tokom aprila biće održan 10. Dečiji pozorišni festival, koji će otvoriti pesnik Ljubivoje Ršumović, kao i predstava „Mačak u čizmama“, u režiji i po tekstu Spasoja Ž. Milovanovića.

Kako je obeležen Svetski dan pozorišta u Zaječaru, pogledajte u galeriji:

 

The post U Zaječaru obeležen Svetski dan pozorišta (FOTO) appeared first on Zaječar Online.


Članak je prenet sa ove stranice.