Slobodna zona Pirot proglašena za najbolju u Evropi i treću na svetu

Javni ServisOktobar 19, 20183min00
slobodna_zona-1-720x450-1.jpg
<p></p>Šesti put zaredom Slobodnu zonu Pirot visoko je rangirao fDi

Šesti put zaredom Slobodnu zonu Pirot visoko je rangirao fDi magazin Financial Timesa, ali ove godine je proglašena za najbolju u Evropi i treću na svetu.

„Slobodna zona Pirot, koja se nalazi na jugoistoku Srbije, proglašena vodećom slobodnom zonom u Evropi i trećom u svetu. Zona nudi investitorima niz atraktivnih podsticaja i podstiče otvaranje novih radnih mesta. Broj proizvodnih investitora u zoni je porasao za 22 posto od 2016. do 2017. godine, dok je broj malih i srednjih preduzeća u Zoni porastao za više od 5 posto. Investitori u Zoni uživaju odličnu podršku za izvoz robe“, piše ovaj magazin.

Takođe, u magazinu je navedeno da je Slobodna zona Pirot proglašena najboljom evropskom zonom za velike korisnike, ali i da investitorima nudi dodatne podsticaje za radno intenzivne projekte, finansijske podsticaje po najvišim standardima.

“Pored toga, kompanije su oslobođene poreza na dobit pravnih lica u trajanju od 10 godina od dobitka izveštaja za prvu godinu, gde ulaganja iznose 9 miliona evra u osnovna sredstva, i gde je zaposleno više od 100 dodatnih radnika. Time su stvoreni uslovi za povećanje broja većih proizvodnih korisnika“, zaključuje se u ovom članku.

Pirotska Slobodna zona dobila je i nagradu za povezanost sa transportnim koridorima, razvoj novih tehnologija, pogodnosti za korisnike, i unapređenje infrastrukture.

„Razvijeni softverski alati u Slobodnoj zoni Pirot 2017. godine koji olakšavaju komunikaciju klijenata sa špediterskim i carinskim procesima, pomogli su da Slobodna zona Pirot dobije nagradu za razvoj tehnologija“, navodi magazin.

Zona je prepoznata i po programu podsticaja, koji se odnose na oslobađanje poreza na dobit i subvencija za zapošljavanje, do pogodnosti logističkog centra, uključujući i carinske procedure, a takođe je prepoznata i dobra povezanost Slobodne zone sa panevropskim koridorom 10 koji povezuje Beograd sa Sofijom i Turskom, Italijom i Grčkom. Priključak na ovu putnu mrežu je udaljen samo 300 metara od zone.

“Dosegli smo sam vrh porodice evropskih slobodnih zona, što je veliko priznanje i obaveza za naš tim kako bi stvorili napredno ekonomsko okruženje”, izjavio je za fDI magazin izvršni direktor Slobodne zone Pirot Dragan Kostić.

 

Članak Slobodna zona Pirot proglašena za najbolju u Evropi i treću na svetu se pojavljuje prvo na juGmedia.


Članak je prenet sa ove stranice.