Prolećna cvetna pijaca u Bečeju doživela 12. izdanje

Javni ServisMart 28, 20193min00
muskatle.jpg
Novopodignuti centralni gradski trg u Bečeju je sam po sebi svojevrstan ukras najveće potiske varoši, a juče i danas je posebno lep, pošto je oplemenjen šarenolikom lepezom izlagača na 12. Prolećnoj cvetnoj pijaci.

Novopodignuti centralni gradski trg u Bečeju je sam po sebi svojevrstan ukras najveće potiske varoši, a juče i danas je posebno lep, pošto je oplemenjen šarenolikom lepezom izlagača na 12. Prolećnoj cvetnoj pijaci.

-Odavno nije bila ovolika zainteresovanost za našu manifestaciju. Ukupno je 98 izlagača. Najviše je cveća, a muškatle su prepoznatljive za bečejsku prolećnu pijacu, mada ima dosta zeleniša u vidu patuljastih stabala četinara, a rasadnik „Stanojčić“ iz Vrnjačke Banje posebnu pažnju privlači izuzetnom ponudom magnolija. Tu su i sadnice raznih drveća, a dobro idu i sadnice jagoda iz ovdašnjeg rasadnika Jovanović. U ponudi su i razne rukotvorine, od vune, gipsa, grnčarije, drveta, proizvoda od teraco ploča, saksija, tekstila, preko vina, rakije, sokova, meda, sušenog bilja, do suhomesnatih proizvoda od mangulice. Ma, svega ima. Treba doći, prošetati u prijatnom ambijentu i malo je njih otišlo praznih ruku, rekla nam je u ime organizatora Udruženja građana „Biber“ Jelena Ostojić.

Nema štanda na kojem se, bar, neko ne zaustavi, a ispred prostora na kom su magnolije „Rasadnika Stojančić“ iz Vrnjačke Banje je stalna gužva.

-Na tri hektara rasadnika proizvodimo preko 270 vrsta biljaka. Redovni smo izlagači na najvećim sajmovima hortikulture u zemlji, a u Bečeju nam se dopao ambijent i poslednjih godina redovno dolazimo. Ove godine je zaista impozantno na gradskom trgu. Posebna je potražnja magnolija, a proizvodimo dvadesetak vrsta patuljakstih, srednje veličine i visokih. Atraktivne su kalemljene sadnice sa cvetom u žutoj i ljubičastoj boji. Cene su od hiljadu do 6.000 dinara, rekli su na štandu „Rasadnik Stanojčić“.

U mnoštvu izlagača prepoznatljivi su „starosedeoci“ Branko Vukajlović i Zoran Kozarev iz Čuruga, Zita Ruminčik i Ignac Sabo iz Bečeja, ali i Ljubica i Tivadar Tot iz Malog Iđoša sa proizvodima od mangulice i kozijeg mleka. Poslednjih godina pristižu novi izgagači i oni imaju svoje mušterije. Imajući u vidu da je organizator „gledao u nebo“, povoljni uslovi, prosto, mame posetioce.


Članak je prenet sa ove stranice.